UZ PODRŠKU SAD I EU

U Hagu otvoren centar za krivično gonjenje invazije na Ukrajinu

Ukrajinske vlasti razmatraju više od 93.000 izvještaja o ratnim zločinima i podigle su optužnice protiv 207 osumnjičenih pred domaćim sudovima

U Hagu otvoren centar za krivično gonjenje invazije na Ukrajinu. Printscreen

H. J. I.

3.7.2023

Zvaničnici za provođenje zakona u ponedjeljak su otvorili međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije, što je prvi korak ka stvaranju slučajeva protiv pojedinaca koji stoje iza ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Ukrajinske vlasti razmatraju više od 93.000 izvještaja o ratnim zločinima i podigle su optužnice protiv 207 osumnjičenih pred domaćim sudovima. Očekuje se da će se počiniocima na visokom nivou suditi na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu.

Zajednički rad ICPA i MKS-a

Novi Međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije (ICPA), također u Hagu, radit će zajedno s MKS-om, stalnim svjetskim sudom za ratne zločine, i popunit će pravnu prazninu za taj konkretni zločin.

MKS, koji je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, ima nadležnost da procesuira ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u Ukrajini, ali zbog zakonskih ograničenja ne i zločin agresije.

Novi centar će prikupljati dokaze za moguće slučajeve protiv ruskih vojnih i političkih lidera odgovornih za rat, rekao je glavni ukrajinski tužilac Andrij Kostin u intervjuu uoči otvaranja.

- Cilj je, naravno, da se izgradi slučaj... za buduće osumnjičene u ovom tribunalu - rekao je Kostin Reutersu. 

- Potrebni su nam stručnjaci, potrebna nam je forenzika, potrebne su nam dodatne informacije, uključujući obavještajne informacije, da bi ovaj slučaj bio jak, jer svi znamo da je zločin agresije zločin rukovođenja.

Varvarska taktika i otimanje zemlje

Vlada predsjednika Vladimira Putina kaže da je anektirala dijelove istočne i južne Ukrajine u "specijalnoj vojnoj operaciji" kako bi "denacificirala" svog susjeda, zaštitila govornike ruskog jezika i odbranila svoje granice od agresivnih zapadnih ambicija.

Kijev i njegovi zapadni saveznici optužuju Putina za varvarsku taktiku i otimanje zemlje u Ukrajini u imperijalističkom stilu. Rusija poriče da je ciljala civile ili da je počinila ratne zločine.

Ukrajina želi da se zločini agresije saslušaju pred posebnim tribunalom, što je ideja koju podržava većina zemalja Evropske unije, Sjedinjene Države i Britanija, između ostalih. Još uvijek je nejasno po kojoj će pravnoj osnovi taj sud biti formiran.

Kostin je rekao da je centar znak međunarodne podrške specijalnom tribunalu "i vjerujemo da će nam ovaj centar donijeti prve rezultate u narednim mjesecima".

Uprkos tome što je djelovala tokom sukoba koji je u toku, ukrajinska jedinica za ratne zločine podigla je optužnice protiv 347 osumnjičenih i osudila 53 osobe, rekao je Kostin.

Očekuje se da će meta biti oko dvadesetak visokih vladinih i vojnih zvaničnika, prema pravnim stručnjacima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.