VOĐA WAGNERA

Ruska državna televizija: Prigožin dobio 8,8 milijardi eura javnih sredstava

Prigožin je pucao zbog velikih suma novca, tvrdi Dmitri Kisilev

Jevgenij Prigožin. Twitter

N. H.

2.7.2023

Moderator ruske državne televizije, Dmitri Kisilev, optužio je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da je izgubio dodir sa realnošću i kontrolu nakon što je primio milijarde javnih sredstava.

Pobuna zbog novca

- Prigožin je pucao zbog velikih suma novca. Vjerovao je da se može pobuniti protiv ruskog Ministarstva odbrane, kao i protiv države i samog predsjednika – kazao je Kisilev, pa nastavio:

- On je imao osjećaj da sebi može dopustiti bilo šta otkako su njegove plaćeničke trupe raspoređene u Siriji i Africi. On se intenzivirao nakon što su Wagnerovi plaćenici zauzeli ukrajinske gradove Soledar i Bakhmut ranije ove godine - dodao je.

8,8 milijardi eura

On je objasnio da je Wagner grupa primila državna sredstva u iznosu od 858 milijardi rubalja, odnosno 8,8 milijardi eura, ali za to nije iznio nikakav dokaz.

Kisilev je dodao kako je glavni razlog za pobunu plaćenika odbijanje Ministarstva odbrane da produži unosne ugovore sa Prigožinovom ugostiteljskom kompanijom Concord.

Podsjetimo, prošle subote plaćeni su nekoliko sati zauzeli štab ruske vojske u Rostovu, a zatim su krenuli prema Moskvi. Ustanak je okončan te večeri sporazumom, koji je naložio da Prigožin bude prognan u Bjelorusiju. Ostatak pobunjenika je prošlo nekažnjeno, ali budućnost ove plaćeničke snage je neizvjesna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.