PALA ODLUKA

Velika Britanija će Wagner proglasiti terorističkom organizacijom

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dva mjeseca radilo na slučaju

Printscreen

D. H.

10.5.2023

Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava službeno proglasiti rusku plaćeničku grupu Wagner terorističkom organizacijom. Prema informacijama koje je objavio The Times, ovaj potez bi rezultirao uvođenjem finansijskih sankcija i drugih kazni s ciljem vršenja pritiska na Rusiju.

Dugotrajni ruski napad

Wagnerovi plaćenici su nedavno predvodili dugotrajni ruski napad na ukrajinski grad Bakhmut. Ministarstvo unutrašnjih poslova je dva mjeseca radilo na slučaju, a prema izvorima iz vlade, zabrana je neizbježna i bit će provedena u narednim sedmicama. Ako se ova zabrana usvoji, bilo kakva povezanost s Wagnerom bit će krivično djelo.

Osim toga, nametanje ove oznake terorističke organizacije rezultirat će finansijskim sankcijama za grupu, a također će imati implikacije na mogućnost Wagnera da prikupi novac putem britanskih finansijskih institucija.

Nisu djelovali u Britaniji

Nije zabilježeno da su Wagner ili povezane osobe djelovale u Velikoj Britaniji od početka ukrajinskog rata, navodi se u članku Timesa.

Ipak, postoje sumnje da je grupa pomogla u prijenosu novca iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su Rusiji nametnute finansijske sankcije protiv oligarha i saveznika Vladimira Putina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da proučava ovo izvještaj, piše Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.