OSUĐUJU ANEKSIJU

Estonski zastupnici proglasili Rusiju terorističkim režimom

Putinov režim je svojim prijetnjama nuklearnim napadom pretvorio Rusiju u najveću opasnost za mir kako u Evropi tako i u cijelom svijetu, poruka je estonskih zastupnika

Estonski parlament: Rusija je zemlja koja podržava terorizam. TWITTER

S. S.

18.10.2022

Estonski zastupnici osudili su moskovsku aneksiju ukrajinskog teritorija i proglasili Rusiju "terorističkim režimom" u rezoluciji koja je usvojena s 88 glasova za u zakonodavnom tijelu te zemlje koji ima 101 zastupnika.

Parlament "proglašava Rusiju terorističkim režimom, a Rusku Federaciju zemljom koja podržava terorizam", stoji u saopćenju.

- Putinov režim je svojim prijetnjama nuklearnim napadom pretvorio Rusiju u najveću opasnost za mir kako u Evropi tako i u cijelom svijetu – poručili su estonski zastupnici.

Parlament Latvije, proglasio je Rusiju "državnim sponzorom terorizma" u avgustu, optužujući Moskvu za "ciljani genocid nad ukrajinskim narodom".

Međutim, administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena) prošlog je mjeseca rekla da neće koristiti terminologiju, rekavši da to "nije najučinkoviti i najbolji put prema naprijed".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.