TELEFONSKI POZIV

Prvi razgovor Tras i Bajdena: Putinov rat uzrokovao ekstremne ekonomske probleme

Bajden se dobro slagao s Džonsonom, ali bi se s Tras mogle pojaviti nesuglasice u pogledu Sjeverne Irske

Tras i Bajden. AGENCIJE

A. O.

7.9.2022

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) jučer je čestitao novoj britanskoj premijerki Liz Tras (Truss) na preuzimanju dužnosti.

U telefonskom razgovoru oboje lidera obvezalo na jačanje međusobnih odnosa i zauzimanje zajedničkoga stajališta protiv Rusije.

Tras i Bajden razgovarali su telefonom jučer poslijepodne, a mogli bi se sastati već na glavnoj skupštini UN-a krajem septembra.


Jačanje saradnje

Ured nove britanske premijerke saopćio je da su Tras i Bajden razgovarali o jačanju saradnje u NATO-u te u sporazumu o sigurnosti koji su prošle godine sklopili SAD, Australija i Britanija da bi se suprotstavili Kini. Tras se veseli što će ona i predsjednik Bajden blisko sarađivati kao lideri slobodnih demokratija u rješavanju zajedničkih izazova, posebno ekstremnih ekonomskih problema uzrokovanih Putinovim ratom, stoji u saopćenju Dauning Strita (Downing Streeta).

Dužnost premijerke, Tras je preuzela u trenutku kad je Velika Britanija suočena s najvećim izazovima u posljednjih nekoliko godina. Takozvani posebni odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije posljednjih su godina bili čvrsti, uprkos nesuglasicama između bivšega američkoga predsjednika Donalda Trampa (Trump) i bivše britanske premijerke Terese Mej (Therese May).



Saveznici Ukrajine

Vašington (Washington) i London saveznici su u pružanju pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije te u suprotstavljanju kineskom uticaju na pacifičkom području. Međutim, bilateralni trgovinski sporazum, za koji su se neki britanski dužnosnici nadali da bi mogao ublažiti negativne posljedice Breksita (Brexita) na trgovinu i ekonomiju, tek bi se trebao ostvariti u Bajdenovom predsjedničkom mandatu.

Američki dužnosnik rekao je da Bijela kuća očekuje da Tras nastavi politiku Borisa Džonsona (Johnsona) te da bi Bajden i Tras mogli biti saveznici u suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu i sve većem kineskom uticaju na indopacifičkom području.

Bajden se dobro slagao s Džonsonom, ali bi se s Tras mogle pojaviti nesuglasice u pogledu Sjeverne Irske. Dok je bila zastupnica u parlamentu, uvela je zakon kojim je srušen protokol o Sjevernoj Irskoj, a Bajden je uporno tražio da Velika Britanija ne čini ništa što bi moglo ugroziti četvrtinu vijekova mira u Sjevernoj Irskoj.

U saopćenju premijerkina ureda o telefonskom razgovoru ističe se da su se Tras i Bajen složili u tome da je važno sačuvati mir u Sjevernoj Irskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.