BRITANSKI PREMIJER

Džonson poručio da neće podnijeti ostavku, mediji pišu o glasanju o povjerenju

Zadnja stvar koja ovoj zemlji treba su, iskreno govoreći, izbori, kazao je on

Džonson "preživio" glasanje o povjerenju u junu. Twitter

E. Ć.

6.7.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) izjavio je danas da neće podnijeti ostavku, i da su zadnja stvar koja je zemlji potrebna nacionalni izbori.

- Neću podnijeti ostavku, i zadnja stvar koja ovoj zemlji treba su, iskreno govoreći, izbori - poručio je Džonson parlamentarnoj komisiji, upitan da potvrdi da neće sazvati izbore umjesto da podnese ostavku ukoliko izgubi na glasanju o povjerenju, prenosi Reuters.

Međutim, prema pisanju britanskih medija, naredne sedmice bi moglo biti održano glasanje o povjerenju britanskog premijera. Ipak, trenutna pravila nalažu da se glasanje o povjerenju može održati tek sljedeće godine jer se prošlo takvo glasanje održalo 6. juna. 

Džonson je tada "preživio" glasanje o povjerenju, no 41 posto konzervativnih zastupnika tada se odlučilo za njegov odlazak.

Podsjetimo, jučer su Džonsonovu vladu napustila dva mininstra Rishi Sunak i Sajid Džavid (Javid), a britanski premijer je danas imenovao novu dvojicu - Nadhima Zahavija (Zahawi - ministar finansija) i Stiva Barklaja (Steve Barclay - ministar finansija).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.