UHVAĆENI U LAŽI

Rusi slagali da su srušili ukrajinski Bajraktar: Razotkrile ih fotografije

Čak i netaknut MAM projektil, posebno fotografisan krajem marta i krajem aprila, ima iste ogrebotine i udubljenja

Ukrajinski Bajraktar. TWITTER

A. O. / Forbes

29.4.2022

Kako širi rat Rusije u Ukrajini ulazi u svoj treći mjesec, ukrajinske male snage naoružanih dronova TB-2 turske proizvodnje nastavljaju napadati ruske snage u istočnoj i južnoj Ukrajini. Jučer su ruske snage očigledno pokušale da stvore utisak da su oborile više ukrajinskih dronova TB-2 Bajraktar (Bayraktar) nego što jesu, tako što su objavile da su srušili još jedan ovaj dron u regiji Herson.

No, kako bi se moglo ispostaviti, izgleda da su Rusi na društvene mreže postavili olupinu starog drona kojeg su srušili.


Na obje fotografije vidljivo je isto oštećenje. Slomljen korijen lijevog krila. Odrezani repni stabilizator. Desna repna grana, slomljena u korijenu. Ista kapulja, izvučena iz trupa.

Čak i netaknut MAM projektil, posebno fotografisan krajem marta i krajem aprila, ima iste ogrebotine i udubljenja.

Rusi su oborili najmanje šest sporoletećih TB-2 koje nezavisni analitičari mogu potvrditi. U četvrtak su pokušali da iznesu dodatno obaranje - ono koje se zapravo nikada nije dogodilo. Analitičari takozvane “obavještajne službe otvorenog koda” brzo su otkrili prevaru.

Počelo je objavom na društvenim mrežama koja prikazuje razbijeni TB-2 ukrajinske mornarice, sa repnim brojem T187, koji leži u blatu u zaseoku navodno u Hersonskoj oblasti, glavnom bojnom polju u južnoj Ukrajini.

Podjednako je značajno to što je onaj ko je inscenirao aprilsko obaranje - očigledno prevlačeći olupine na kratku udaljenost preko područja Hersona - koristio cigle da podupre slomljeni rep UAV-a.

U roku od nekoliko sati nakon što je kružila internetom, fotografija od četvrtka je temeljito razotkrivena.

Rusija je nesumnjivo oborila desetine ukrajinskih dronova pored šest TB-2, za koje se analitičari slažu da je Kijev izgubio. Nespretan pokušaj da se poveća broj srušenih bespilotnih letjelica ne mijenja stvarnost – da ukrajinske oružane snage imaju mnogo dronova i da ih koriste za razorne efekte protiv svojih ruskih neprijatelja, prenosi Forbes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.