NATO ČLANICE

Estonska premijerka: Raširena agresija Rusije predstavlja prijetnju cijelom svijetu i svim zemljama NATO-a

Prema članu 4 Sporazuma Sjevernoatlantskog saveza, stranke će se zajedno konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost bilo kojeg od saveznika

Kallas: Najefikasniji odgovor na rusku agresiju je jedinstvo. Agencije

Z. K. / CNN

24.2.2022

NATO članice Poljska, Estonija, Latvija i Litvanija pokrenule su član četiri NATO Sporazuma kako bi se pokrenule konsultacije unutar saveza o sigurnosnim pitanjima nakon što je Rusija napala Ukrajinu, javlja CNN.

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja “prijetnju cijeloj Evropi”, navodi se u saopćenju vlade.

- Raširena agresija Rusije predstavlja prijetnju cijelom svijetu i svim zemljama NATO-a i moraju se pokrenuti konsultacije o jačanju sigurnosti saveznika kako bi se implementirale dodatne mjere za osiguranje odbrane NATO saveznika. Najefikasniji odgovor na rusku agresiju je jedinstvo - rekla je Kallas.

Prema članu 4 Sporazuma Sjevernoatlantskog saveza, stranke će se zajedno konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost bilo kojeg od saveznika.

Ukrajina nije članica NATO-a. Međutim, Rusija je zahtijevala da se NATO obaveže da nikada ne primi Ukrajinu u savez, što su članice NATO-a odbile, pozivajući se na politiku “otvorenih vrata”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.