SVIJET

Nakon kontroverzne uredbe o autorskim pravima na internetu, oglasio se Mark Zakerberg

On je izjavio kako vjeruje da društvena mreža i internet trebaju biti regulirani zakonom

Arhiv

Telegraf.rs

31.3.2019

Pošto je Evropski parlament usvojio preliminarnu uredbu o izmjeni pravila o autorskim pravima starim 20 godina, koji će natjerati kompanije poput "Googlea" da plate izdavačima i umjetnicima za korištenje onlajn njihovog rada, nekoliko dana kasnije oglasio se i vlasnik i osnovič najveće društvene mreže na svijetu, Mark Zakerberg

On je izjavio kako vjeruje da društvena mreža i internet trebaju biti regulirani zakonom. Za to je potrebno da se vlade i regulatorna tijela više uključe u ovu problematiku.

Zakerberg je objasnio da je neophodno izvršiti reguliranje četiri ključne oblasti: štetni sadržaj, integritet izbora, privatnost i prenosivost podataka.

- Svaki dan donosimo odluke o tome šta je štetan govor, šta predstavlja političko oglašavanje i kako spriječiti sofisticirane sajber napade - izjavio je Zakerberg za "Washington Post" i dodao ako bi trebalo krenuti od nule, onda nije logično da kompanije donose same odluke o ovim pitanjima.

On misli da je bitna uloga vlade i regulatornih kada su u pitanju društvene mreže i internet.

- Ažuriranjem pravila za internet možemo sačuvati ono što je najbolje, slobodu izražavanja i da preduzetnici grade nove stvari, a da istovremeno zaštitimo društvo od štete koja prevazilazi sve granice - objašnjava Zakerbrg.

Vlade bi trebalo da se uključe najviše zbog zaštite prava slobodnih izbora. Vlasnik Facebook-a je već napravio značajne promjene oko političkih oglasa.

Tokom izbora za Evropski parlament koji će se odžati u maju, Facebook je već donio odluku da će svi oglašivači u Evropskoj uniji biti podvrgnuti strožijim pravilima, što će zahtjevati dokumente koji potvrđuju njihov identitet da ne bi došlo do uplitanja "stranih tijela".

Svi oglasi koji se odnose na politiku će biti jasno naznačeni, a uključivat će i navođenje onih koji su ih finansirali. Bilo koja reklama koja nije pravilno registrirana će od sredine aprila biti blokirana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.