DETALJI S ROČIŠTA

Tužilaštvo tvrdi: Titova kriminalna grupa namjeravala "preuzeti državu", imali pipke u OSA-i, kome je leglo 500 hiljada KM na račun

Poseban segment koji je naveo tužilac Kulenović je njihov cilj da utiču na političkoj sceni

Tokom privođenja u MUP KS. Armin Durgut / Pixsell

24.4.2024

U Sudu BiH  u toku je ročište za 18 osoba uhapšenih u akciji "Crna kravata 2“ za koje je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor.

Zatražen je pritvor za Adnana Smajlovića, Gordana Memiju, uposlenika OSA-e Edina Kačara, pripadnike FUP-a Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Čatića i Emira Druškića, gradsku vijećnicu iz Zenice Aidu Halać, direktora zeničke bolnice Tarika Zulovića, direktora firme iz Mostara Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemčića, Elmira Sarića,  Seada Preljevića, Smajila Šikala i Davora Curla.

U prijedlogu Tužilaštva BiH se navodi da je  grupa, kojoj su rukovodili Smajlović i Edin Gačanin Tito, vođa narkokartela Dino i Tito od 2016. do 2021. organizirala Sky grupu u kojoj su se nalazile neke od osumnjičenih osoba s ciljem da "pribave i peru novac koji je stečen trgovinom droge u okviru kartela".

Državni tužilac Sanjin Kulenović je naveo kako su Edin Gačanin i Adnan Smajlović, vlasnik Trattoria Dvor, davali naredbe, dok su ih ostali u Sky grupi provodili po jasnim uputama.

Poseban segment koji je naveo tužilac Kulenović je njihov cilj da utiču na političkoj sceni, što je identifikovano preko Sky komunikacije. Navodi se da su oni poduzimali planske aktivnosti da bi "preuzeli državu". 

U kontekstu utjecaja narkogrupe na stranke tužilac je spomenuo i poziv pripadnicima NiP-a da dođu u Dubai, a ukoliko to odbiju da bi se išlo u smjeru formiranja nove stranke koja bi bila najjača.

Primio 500 hiljada iz Dubaija

Između ostalog naveden je primjer od 2020. godine kada je Smajlović raspolagao novcem u iznosu od 500.000 KM koji mu je poslao Edin Gačanin iz Dubaija.

Tužilac Kulenović je naveo da je Adnan Smajlović 2020. godine primio iz Dubaija 500 hiljada KM koji se dalje davao članovima grupe - 50 hiljada Sančezu Jukiću, Aidi Halać je dao 25 hiljada KM, 25 hiljada  i biznismenu iz Mostara Harisu Behramu, te 10 hiljada Nedžadu Suljeviću.

Ovdje je tužilac Kulenović izjavio kako je gradska vijećnica iz Zenice Aida Halać dobila 2.500 KM za predizbornu kampanju, te da je kasnije dobila mandat u gradskom vijeću.

Tužilac je rekao kako je pripadnik FUP-a Senad Kadić također primio novac koji je znao da je od Gačanina, zajedno sa Harisom Behramom. Tvrdi da su htjeli su da se napravi nova stranka ili da se finansira postojeća (nije rečeno koja), a da se sve radi preko jednog udruženja u Mostaru "Brankovac".

Tužilaštvo tvrdi da je Edin Gačanin Tito organizirao posebnu opremu, logistiku. Postojale su dvije kase koje su se nalazile kod Smajlovića, a novac je prao preko više pravnih lica širom države.

Kulenović tvrdi da je uloga Gordana Memije, Davora Curlija i Seada Preljevića bila u dolasku Edina Gačanina u Sarajevo, te u nabavci opreme FUP-a preko Ermina Alajmerovića i njegove firme "REA express".

Odavanje tajnih podataka

Uposlenik OSA-e Edin Kačar je, kako se tvrdi, sarađivao sa Boškom Jerkovićem i Adnanom Smajlovićem tako što je odavao tajne podatke OSA-e vezane za narkokartel "Tito i Dino“, te da je na taj način zaradio najmanje 100.000 KM. 

Također, tužilac Kulenović je tokom današnjeg ročišta naveo da su prilikom pretresa pronađeni predmeti koji su bili korišteni za pravljenje nove aplikacije, kao zamjenu Sky-u. 

Tužilac Kulenović je kao potvrdu svojih navoda naveo da su Alajmerović i Nedžad Suljević priznali svoju ulogu u svemu tome. 

Tužilac je naveo da je kod Adnana Smajlovića pronađena veća količina novca, oko 18.000 KM, skupocjeno vozilo Porsche i nakit u vrijednosti većoj od 20.000 KM.

Uloge članova grupe

Uloga Boška Jerkovića je na osnovu njegovih informatičkih sposobnosti. On je pravio novu aplikaciju koja bi bila alternativa za Sky.

Sančez Jukić je imao ulogu da prodaje drogu. On je putovao u Južnu Afriku gdje je dolazila droga iz Južne Amerike.

FUP-ovci Kadić, Ćatić i Druškić su uz dozvolu Mustafe Selmanovića, šefa specijalne, odsustvovali s posla da čuvaju Edina Gačanina. 

Selmanović je to radio sve u dogovoru sa Gordanom Memijom, te je novčano nagrađen za to.

Direktor FUP-a Vahidin Munjić ih po saznavanju nije pozvao na odgovornost, odnosno nije pokrenuo interne procedure i istrage, te im je tako omogućio da protupravno steknu novac, tvrdi tužilac Kulenović.

Također, Munjićeva uloga je bila u tome i da je organizirao za trojicu FUP-ovaca radno mjesto za koje nije potrebna dozvola tajnosti. 

Brojna dokumentacija i mobiteli

Kod Gordana Memije je pronađena brojna dokumentacija koja bi mogla poslužiti kao dokaz u ovom predmetu i brojni mobilni telefoni koji se trebaju vještačiti. 

Tužilac Kulenović je zatražio mjeru pritvora od straha da će napustiti BiH, da će kriti, uništiti dokaze, utjecati na svjedoke, nastaviti činiti krivična djela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.