SAOPĆENJE

Oglasio se Sud BiH o ukidanju pritvora Žižanu

Kontrolu opravdanosti ovih mjera Sud će vršiti svaka dva mjeseca, saopćeno je

Dovođenje Žižana u Tužilaštvo. AVAZ

A. O.

3.2.2022

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o žalbama branilaca osumnjičenih u predmetu Marko Trifković i drugi, donio je 1.2.2022. godine rješenje kojim su djelimično uvažene žalbe branilaca osumnjičenih Marka Trifkovića, Miroslava Milinkovića i Želimira Kneževića, te je rješenje Suda od 14.1.2022. godine preinačeno na način da je osumnjičenim Marku Trifkoviću, Miroslavu Milinkoviću i Želimiru Kneževiću ukinut pritvor određen rješenjem Suda od 22.10.2021. godine, a produžen rješenjem Suda od 17.11.2021. godine.


Na osnovu članova 123, 126. i 126.a stav (1) tačka c) i d) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) osumnjičenom Miroslavu Milinkoviću i po osnovu člana 126.b stav (2) ZKP BiH i osumnjičenima Marku Trifkoviću i Želimiru Kneževiću se izriču sljedeće mjere zabrane:

- Zabrana napuštanja mjesta boravišta iz člana 126. ZKP BiH i to adrese stanovanja. Mjesto prebivališta, odnosno boravišta, osumnjičeni ne smiju napustiti bez prethodnog odobrenja Suda osim kada se moraju pojaviti pred Sudom BiH ili po pozivu Tužilaštva BiH. Provjeru mjere zabrane provodit će ovlaštena službena lica tako što će najmanje jedanput dnevno, nasumice, kontrolirati da li osumnjičeni borave na naznačenoj adresi, te pismeno odmah obavijestiti Sud ukoliko osumnjičeni ne budu zatečeni na adresi. Naređuje se privremeno oduzimanje putnih isprava BiH uz zabranu izdavanja novih, te se istima zabranjuje korištenje lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.


Zabranjeno sastajanje

- Zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP-a BiH na način da se osumnjičenima zabranjuje sastajanje i kontaktiranje sa saizvršiocima, te svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara, kao i svaki kontakt, uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika sa svim ostalim licima koja mogu biti vezana za ovaj krivični postupak.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako osumnjičenima nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je osumnjičenima izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda. 

Kontrola mjera

Kontrolu opravdanosti ovih mjera Sud će vršiti svaka dva mjeseca. Osumnjičeni su upozoreni da će im biti određen pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa svim izrečenim mjerama.

Marko Trifković, Miroslav Milinković i Želimir Knežević osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. KZ BiH i krivičnim djelom teške krađe iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH i teške krađe iz člana 226. Krivičnog zakona Republike Srpske i pranje novca iz člana 209. KZ BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.