DUBOKA DRŽAVA

Formiran predmet prema prijavi Edina Garaplije: Osmica, Kemo i Bakir moraju u Tužilaštvo!

Garaplija krajem maja prijavio Izetbegovića, Ademovića, Mehmedagića za politička ubistva. Predmet dat u rad postupajućem tužiocu, kaže Grubešić

Garaplija protiv Osmice, Ademovića, Izetbegovića i ostalih podnio prijavu FUP-u. Avaz

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv Bakira Izetbegovića, šefa SDA, Kemala Ademovića, potpredsjednika NiP-a, Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg šefa OSA-e, Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice „Ševe“, te više NN osoba, a prema prijavi Edina Garaplije, bivšeg pripadnika tajne službe.

Sve provjeriti

Ova informacija zvanično nam je jučer potvrđena iz Tužilaštva BiH.

- Nakon zaprimanja podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran je predmet, koji je dat u rad postupajućem tužitelju, koji će poduzeti potrebne radnje radi provjera navoda iz prijave - rekao nam je Boris Grubešić, portparol ove pravosudne institucije.

Garaplija je prijavu, podsjećamo, podnio krajem maja Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, a odnosi se na organizirani kriminal i politička ubistva.

"Avaz" prvi objavio ovu informaciju u printanom izdanju. Avaz

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupili 1996. godine grupi za organizirani kriminal.

- Zajedno su djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da, u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela - navodi se u prijavi.

Garaplija nam je jučer rekao da je nepojmljivo sporo reagiranje istražnih organa na procesuiranje krivične prijave koju je podnio protiv Izetbegovića i drugih osoba za organizirani kriminal, politička ubistva i druge zločine.

- Prema mojim saznanjima, FUP je hitno reagirao i odmah moju kompletnu prijavu, uz kvalifikaciju djela terorizam, proslijedio Državnom tužilaštvu koje je nadležno za najteže zločine. I dok nadležni još šute, prijavljena organizirana kriminalna grupa koristi političke i lobističke metode da utječe na ishod istrage i odbacivanje prijave - tvrdi Garaplija.

Hitna akcija

On kaže da međunarodna zajednica mora ohrabriti tužioce.

- Trebaju bez kalkulacija ohrabriti nekorumpirane djelatnike pravosuđa da krenu u hitnu akciju bosanske "sablje", dok mafija ne počne likvidacije o kojima je nedavno govorio i visoki zvaničnik jednog od entiteta - kaže Garaplija.

Tražili smjenu rukovodstva

- Nekoliko dana nakon prijave zasjedao je najviši organ SDA, predvođen prvoprijavljenim Bakirom Izetbegovićem, te je u saopćenju oštro kritizirao i tražio smjenu rukovodstva FUP-a koje je zaprimilo moju prijavu, čime je Izetbegović panično počinio i još jedno krivično djelo, utjecaj na svjedoke i miješanje u istražne radnje - navodi Garaplija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.