OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Naredne sedmice statusna konferencija Amiru Zukiću i ostalima

Na tom ročištu bi trebala biti dogovorena dinamika obnovljenog postupka nakon što je sarajevski Kantonalni sud ukinuo prvostepenu presudu iz jula 2022

Amir Zukić. BIRN BiH

N. H.

12.6.2024

Sarajevski Općinski sud je za ponedjeljak, 17. juni, zakazao statusnu konferenciju u obnovljenom suđenju Amiru Zukiću i četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, potvrđeno je za Detektor.

Na tom ročištu bi trebala biti dogovorena dinamika obnovljenog postupka nakon što je sarajevski Kantonalni sud ukinuo prvostepenu presudu iz jula 2022., kojom su Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. i osuđeni na kazne od godinu i po do šest godina zatvora.

“Statusna konferencija zakazana je za 17. juni 2024. godine”, odgovoreno je za Detektor iz Općinskog suda.

Ranijom presudom je Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije, osuđen na tri godine zatvora, koliko je dobio i Džananović, tadašnji izvršni direktoru za elektrodistribuciju “Elektroprivrede BiH”. Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke, na godinu i po zatvora.

Bili su proglašeni krivima za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 maraka. Novac je, kako se navodi, u nekim slučajevima predavan, a u nekim nije jer je došlo do hapšenja optuženih.

Istom presudom su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako.

Nakon iznošenja žalbi, u novembru prošle godine je Kantonalni sud odbio žalbene navode Tužilaštva u odnosu na optužene koji su oslobođeni od pojedinih tačaka optužnice – Zukića, Sarajlića, Džananovića, Bibića, Senada i Nedžada Traku, ali je ukinuo prvostepenu presudu u dijelu u kojem je Bibić oslobođen od optužbe da je počinio protivzakonito posredovanje.

Djelimično je uvažena žalba branilaca optuženih Zukića, Bibića, Senada Trake, Karavdića i Džananovića i ukinut je osuđujući dio presude, te je u tom dijelu predmet vraćen na ponovno suđenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.