SKUPOĆA

Cijene voća i povrća eksplodirale na pijacama: Prve borovnice 24 KM, trešnje i jagode 10 KM

Ima trešanja i za šest maraka po kilogramu, ali su takve da ih niko neće, ove koje prodajemo po devet su zaista sočne i kvalitetne, kaže Brbonja

Posjeta tržnici u Mostaru. Avaz

Meliha Smajkic

7.6.2024

Cijene voća i povrća su eksplodirale. Kako drugačije objasniti to da kilogram prvih malina i borovnica košta čak 24 KM, a da su jagode i trešnje, koje se na pijacama prodaju po cijeni od 9 i 10 KM po kilogramu, skuplje nego na početku sezone.

Pogotovo u odnosu na prošlu godinu, kada je ovo voće koštalo šest maraka!

Skupe kajsije

- Ima trešanja i za šest maraka po kilogramu, ali su takve da ih niko neće. Ove koje prodajemo po devet su zaista sočne i kvalitetne. Kada su prispjele moje trešnje, a bile su to rane sorte, jedva sam ih prodavao po dvije KM. Ove koje prodajem otkupljujem od rođaka i komšija - kazao nam je jučer Belmin Trbonja, jedan od brojnih prodavača na Tržnici u Mostaru.

Ni ostalo voće i povrće nije jeftino. Tako su prve kajsije 8 KM, koliko je i cijena buranije po kilogramu. Paprike su između 6 i 7 KM, breskve 4, nektarine 5, domaći paradajz 5, patlidžan 6 maraka.

Šokiran cijenama bio je i Mostarac Goran, koji, kako nam je ispričao, povremeno živi i u Velikoj Britaniji.

- Ovo je ludnica, pogotovo u usporedbi s cijenama i standardom građana vani. Tikvu mi, evo, prodaje za 5 KM, a tamo košta 1,5 KM. Ko ovo sebi može priuštiti? Onaj od penzije od 570 KM sigurno ne može - čudio se ovaj građanin.

Nema para

Prodavačica Olga Šindik kazala nam je kako su svjesni visokih cijena, ali teško da se mogu korigirati. Jer, kako je pojasnila, na cijene utječu brojni faktori, posebno vremenski uvjeti i nepogode. Uostalom, kazala je, život je skup.

- Šta to danas nije skupo? A znamo kakva nam je kupovna moć, kakve su nam plaće i penzije. Kupuje se, ali slabo. Narod kuka, jer nema para - ispričala nam je Šindik.

Penzionerka Dragica nam je rekla da od svojih primanja može sebi priuštiti ponešto voća i povrća.

- Uzmem dva paradajza danas, sutra šaku trešanja i tako. Tržnica je skupa, a onaj koji ima mizernu mirovinu, taj ne može ni da jede. Dok plati režije i kupi lijekove, ne ostane mu ništa - kazala nam je Dragica.

Uvozna lubenica

Što se tiče cijena ostalog povrća i voća, krastavac košta 6 KM, krompir 2, luk 3, bijeli luk 12, mrkva 4, kupus raštika 5, kupus mladi 2, tikvice 3, a celer 10 maraka. Karpuza odnosno lubenica je 2 KM po kilogramu, ali riječ je o uvoznom voću, jer domaće još nije pristiglo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.