REALIZACIJA PROJEKATA

Za Program novčanih podsticaja u poljoprivredi u BPK-u za 2024. izdvojeno 180.000 KM

Sredstva po ovom programu namijenjena su za realizaciju projekata poljoprivrednih proizvođača, odnosno nabavku sitne stoke

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona. Fena

FENA

6.6.2024

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici dala je saglasnost na Program uroška sredstava po “Programu kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2024. godinu” čija je vrijednost 180.000 KM.

Realizacija projekata

Sredstva po ovom programu namijenjena su za realizaciju projekata poljoprivrednih proizvođača, odnosno nabavku sitne stoke, rekonstrukciju i izgradnju štalskih objekata, izgradnju ili proširenje objekata za preradu voća ili povrća. Putem ovog programa, a u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2024-2028.godina i analize resornog ministarstva, podržano je sedam poljoprivrednih proizvođača sa iznosima od 10.000 do 30.000KM.

Ministarstvu privredu, saglasnost je data i na Odluku o isplati novčanih sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno zaostala dugovanja iz 2023. godine prema SPP, SPO, ZZ, D.O.O i fizičkim licima koja su to pravo ostvarila po osnovu jesenje sjetve žitarica i ljekovitog bilja. Za ovu namjenu izdvojeno je 14.270 KM a pravo po ovom osnovu ostvarilo je ukupno 20 korisnika.

S ciljem unapređenja siistema zdravstvene zaštite na području kantona, Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice data je saglasnost na odluke kojim se podržavaju projekti JZU “Kantonalna bolnica” Goražde, za demontažu starog analognog RTG aparata i instarliranje novog modernog digitalnog RTG aparata te opremanje i prilagođavanje kabineta za instalaciju izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 8.401KM, dok je za nabavku neophodne stomatološke opreme za oralnu hirurgiju iz budžeta resornog ministarstva izdvojeno 3.300KM.

Utvrđivanje kriterija

Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline saglasnost je data na Odluku o utvrđivanju kriterija za utvrđivanje zakupnine stambenog prostora na području BPK za 2024.godinu, te saglasnost za prijavu na Projekat “CEB-3” koji provodi Služba za realizaciju zajedničkih projekata, razvojne fondove EU i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH,

S obzirom da se radi o zajedničkim projektima, ministarstvo planira aplicirati s dva projekta od kojih je jedan kao prioritet, izgradnja još jedne lamele objekta JU “Dom za stara iznemogla lica “ u Goraždu, što bi bio nastavak već započetog projekta.

Ministarstvu za boračka pitanja data je saglasnost na Odluku o odobravanju novčanih sredstava u cilju pružanja podrške obilježavanju 81. godišnjice Bitke na Sutjesci te Rješenje o formiranju Ljekarske komisije za odlučivanje o potrebi banjsko-klimatskog liječenja branilaca i članova njihovih porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.