ČLANICA PREDSJEDNIŠTVA

Cvijanović svjedočila na suđenju Obrenu Petroviću: Evo šta je rekla

Priroda je imala veliku snagu i pokazala svoje moći

Dolazak Cvijanović na Sud. Velibor Tripić / Nezavisne novine

S. S.

5.6.2024

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH prilikom svjedočenja na suđenju Obrenu Petroviću, bivšem gradonačelniku Doboja i Milku Vidakoviću nekadašnjem šefu Odsjeka Civilne zaštite rekla je da su poplave iz maja 2014. godine bile "viša sila" koja se nije mogla predvidjeti te da nema zamjerku na rad niti jedne lokalne zajednice jer su sve preduzele ono što su mogle i sarađivale sa republičkim organima i institucijama, pišu Nezavisne novine.

Dobojsko Okružno tužilaštvo tereti ih za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine, u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta.

Kako je navela Cvijanović, koja je tada bila predsjednik Vlade RS, sve lokalne zajednice, uključujući i grad Doboj, preduzeli su sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, u cilju sprečavanja opšte opasnosti i čuvanja života stanovništva, kao i Vlada RS.

Velike štete

- To su bile velike štete koje su imale obilježje velike katastrofe. Priroda je imala veliku snagu i pokazala svoje moći. To je bio jedan strašan prirodni fenomen - rekla je Cvijanović.

Kako je navela, 48 posto stanovništva bilo je obuhvaćeno poplavom koja je bila očekivana zbog padavina, ali se u tako katastrofalnim razmjerama nikako nije mogla predvidjeti jer se kako je navela "prevazišao pojam običnih poplava".

Kako je navela, RZHM je bila ključna institucija od koje su dobijali informacije o vremenu, a te informacije su se "slivale" dalje u druge tačke kao što su Civilna zaštita te organe i institucije te su svi međusobno komunicirali kako bi iz loklanih zajednica na republičkom nivou imali prave informacije sa terena.

Prema njenim riječima, nakon sjednice Vlade RS 15. maja u Doboj je otišao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić koji je diretno nju, a ona Vladu RS, obavještilli o situaciji. Potom su u Doboj otišli i drugi ministri.

Vanredna situacija

Istakla je da je Doboj uradio sve što je bilo moguće, te su angažovali sva materijalno tehnička sredstva i ljudske resurse i donijeli su odluku o vanrednoj situaciji.

- Niko nije mogao znati da to može biti takva sila i energija da se grad Doboj nađe pod metrima vode - rekla je Cvijanović.

Situacija je bila kritična u više lokalnih zajednica a Vlada RS je 17. maja u skladu sa zakonom proglasila vanrednu situaciju.

- Svi su na lokalnom nivou odradili svoj dio posla, uključujući i Doboj - rekla je Cvijanović i istakla da je izvještaj o poplavama iz Doboja prihvaćen i ocijenjen kao pozitivan.

Dodala je da iz FBiH tada nisu imali nikakve zvanične informacije, a na nivou BiH nije bilo proglašenje vanredne situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.