ZA ČETIRI DANA

Na graničnim prijelazima uhapšeno 11 osoba prema potragama Interpola, sudova i policije

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 1. juna uhapsili su M.B. (1994.), nakon što je utvrđeno da je Inte za nj

Akcije Granične policije BiH. Granična policija BiH

N. Aj.

4.6.2024

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 4. juna 2024. godine, lišili su slobode S.P. (1950.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga Osnovni sud u Gradišci potražuje radi izdržavanja kazne zatvora. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Državljanka BiH

Dan ranije, 3. juna 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode T.Z. (1989.) jer je utvrđeno da je Osnovni sud u Gradišci potražuje zbog krivičnog djela Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari. Bh. državljanka je kontrolirana na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predata službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Uz navedeno, 2. juna 2024., pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su, također, na ulasku u našu zemlju na prijelazu Gradiška, lišili slobode D.D. (1975.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Utaja. Državljanin BiH je predat službenicima Policijske uprave Gradiška.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 4. juna 2024., na letu iz Skoplja, lišili su slobode A.P. (1973.). Utvrđeno je da je Policijska uprava Doboj raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Narušavanje nepovredivosti doma, Općinski sud u Kiseljaku, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijska stanica Teslić, Policijska stanica Zvornik i Policijska stanica Olovo potraživali su ga zbog krivičnih djela Teška krađa te Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela Krađa. Državljanin BiH je predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. 

Dan ranije, 3. juna 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode B.K. (1962.) jer da potražuje Općinski sud u Kiseljaku zbog krivičnog djela Narušavanje nepovredivosti doma. Državljanin Republike Hrvatske je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao letom iz Kelna i predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 2. juna 2024., lišili su slobode R.R. (1957.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Rača. Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za ovim bh. državljaninom zbog Teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Istoga dana, pripadnici Jedinice GPBiH Hum su lišili slobode R.Đ. (1988.) jer ga potražuje Osnovni sud u Srebrenici zbog krivičnog djela Teška krađa. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Hum i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 1. juna 2024., lišili su slobode državljanina Crne Gore, A.R. (1995.). Utvrđeno je da je Interpol Podgorica raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela Oružana pljačka. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Uvac i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Zločinačka organizacija

Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša, 1. juna 2024., na osnovu raspisanih potraga lišili su slobode dvojicu bh. državljana prilikom ulaska u BiH na prijelazu Velika Kladuša. Za osobu inicijala D.H. (1986.) je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo potragu zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti i predat je službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona. Za osobu inicijala M.B. (1981.) je utvrđeno da je potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela Nasilje u obitelji. Predat je službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 1. juna 2024., lišili su slobode M.B. (1994.), nakon što je utvrđeno da je Interpol Atina raspisao potjernicu za njim zbog krivičnih djela: formiranje i udruženje u zločinačku organizaciju, teška eksplozija u neposrednoj blizini sportskog objekta, posjedovanje eksplozivnih i zapaljivih materija u neposrednoj blizini sportskog objekta, teški napad u neposrednoj blizini sportskog objekta, teška tjelesna povreda, teško narušavanje javnog reda i mira u neposrednoj blizini sportskog objekta, oštećenje tuđe imovine, nedozvoljeno nošenje oružja, nedozvoljena upotreba oružja, nedozvoljeno nošenje i upotreba baklje i paljevina. Državljanin Republike Hrvatske je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Crveni Grm i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.