POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Umro bivši glavni državni tužilac Goran Salihović

Preminuo je sinoć na UKC Tuzla nakon kraće bolesti

Goran Salihović. Detektor.ba

Miralem  Aščić

4.6.2024

Preminuo je bivši glavni državni tužilac Goran Salihović, potvrđeno je za portal "Avaza". Preminuo je sinoć na UKC Tuzla nakon kraće bolesti.

Salihović je rođen u Tuzli 1959. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986., a već naredne godine se zapošljava kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu.

Privremena suspenzija

Nakon isteka prve polovine mandata glavnog tužioca Salihović se krajem septembra 2016. godine suočio sa disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. 

Odmah je privremeno suspendovan sa ove funkcije, a kasnije i smijenjen i premješten na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, sa kojeg je također suspendovan. Disciplinska komisija je presudila da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva te da je namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama na radno mjesto, disciplinskim stvarima te pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima.

Prekomjerno trošenje novca

Slijed negativnih događaja u karijeri Salihovića nastavljen je u novembru 2018. godine kada je Tužilaštvo kojim je rukovodio podiglo protiv njega optužnicu zbog prekomjernog trošenja novca za reprezentaciju i neopravdanog propuštanja jednog avionskog leta. Sud BiH je potvrdio optužnicu, ali je predmet proslijedio Općinskom sudu u Sarajevu, gdje mu se sudilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.