ŽALBE NA SVE I SVAŠTA

Magazinović: Izmjenama Zakona o javnim nabavkama stati ukraj "profesionalnim žaliteljima"

Komisija za borbu protiv korupcije u Parlamentarnoj skupštini BiH se također počela baviti ovim problemom

Tarik Rahić i Saša Magazinović. Fena

N. Aj.

31.5.2024

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i direktor Agencije za javne nabavke BiH Tarik Rahić danas su potvrdili da će se u parlamentarnoj proceduri uskoro naći izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama jer je problem ekskalirao u vezi s podnošenjem žalbi u procesu javnih nabavki.

Novčana korist

Već dugi niz godina u Bosni i Hercegovini postoj problem takozvanih “profesionalnih žalitelja”, koji obično putem punomoćnika/odvjetnika, izjavljuje žalbu (veliki broj žalbi), gdje s izjavljivanjem žalbe nema cilj ispraviti eventualnu grešku i posljedično dobiti ugovor u konkretnom postupku nabavke, već mu je cilj usporiti postupak javne nabavke i/ili da ostvari novčanu korist kroz naplatu troškova za punomoćnika/odvjetnika.

- Profesionalni žalitelji ulažu žalbe na sve i svašta, najčešće na ono o čemu se uopšte ne bave u namjeri da reketiraju druge ponuđače, da ih ucjenjuju ili da zaustavljaju projekte nabavke, opreme, usluga i druge infrastrukturne projekte - istakao je Magazinović.

Svaka od uloženih žalbi potroši 30 dana u procesu javnih nabavki, a u prošloj godini uloženo je 4.038 žalbi, od toga 52 posto odnosno 2.097 žalbe čiji je cilj bio da zaustave proces javnih nabavki. Ovih 2.097 žalbi potrošilo je u prošloj godini 63.000 dana u procesu javnih nabavki.

- Postoje firme koje u 365 dana ulože 365 žalbi. Radi se o firmama iz oba entiteta - rekao je Magazinović.

Ipak, naglašava da je pozitivno što se u prva četiri mjeseca ove godine broj žalbi smanjio. Tako, firma koja je u prošloj godini imala 365 žalbi u prva četiri mjeseca ove godine ima 104 žalbe.

Jedan od primjera zaustavljanja javnih nabavki je onaj koji se tiče nabavke oružja za sigurnosne agencije, jer se već sedam mjeseci žalbama zaustavlja taj proces. Također, kao problem u procesu javnih nabavki evidentno je i to da se profesionalni žalitelji ne mogu naći na prijavljenoj adresi, a to znači da kada Ured za razmatranje žalbi ima potrebu da sa njima komunicira njih nema na adresi.

Pošteni privredni subjekti

- Tako postupak staje jer sud ne uvažava obavještavanje ni e-mailom niti faksom jer mora postojati pisani trag da je neko primio određeno rješenje - pojasnio je Magazinović.

Nova stvar koji su smislili profesionalni žalitelji je registracija kompanija u inostranstvu jer treba duže vrijeme kako bi se ostvarila komunikacija sa tim firmama u inostranstvu.

- U vezi ove teme obavio sam razgovore s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i njegovim zamjenicima. Oni će dati podršku u rješavanju ovog problema jer su svjesni njegovih razmjera u komunikaciji sa privrednicima i raznim institucijama – podvukao je Magazinović.

Komisija za borbu protiv korupcije u Parlamentarnoj skupštini BiH se također počela baviti ovim problemom, a slijede brojni sastanci u cilju izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama. Očekuje se od svih stranaka da predlože najbolja rješenja.

- Izmjene i dopune Zakona neće ništa promijeniti za poštene privredne subjekte i njihove advokate kao punomoćnike, već će se stati u kraj sa manipulacijom preuzimanja tenderske dokumentacije, kao i sa zloupotrebom sa dokazom odnosno nadoknadom za pokretanje žalbenog postupka. Naime, do sada se ta naknada nije morala dostavljati uz žalbu te želimo to promijeniti da bude obavezna naknada, inače će ta žalba biti odbačena kao neuredna – rekao je direktor Agencije za javne nabavke BiH Tarik Rahić.

Radit će se i na tome da se zakonskim izmjenama učini sve kako bi se adekvatno sankcionisali "profesionalni žalitelji" i da se napravi crna lista kako bi "onaj koji se bude serijski žalio s ciljem zlonamjernog obustavljanja postupka javnih nabavki završio na crnoj listi u periodu od 12 mjeseci".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.