DAN BIJELIH TRAKA

Bećirović: Niko ne može sakriti istinu o Prijedoru, Kozarcu i Bosni i Hercegovini

Naša obaveza, kao i obaveza budućih generacija, jeste da nikada ne zaboravimo 3.176 svirepo ubijenih Prijedorčana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

N. Aj.

31.5.2024

Dan bijelih traka, koji se obilježava 31. maja svake godine, tužni je podsjetnik na masovno ubijanje nedužnih civila u Prijedoru i Kozarcu. Naša obaveza, kao i obaveza budućih generacija, jeste da nikada ne zaboravimo 3.176 svirepo ubijenih Prijedorčana. Među njima je i 102 djece. Ubijeni su samo zbog svog imena i prezimena, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, navodi se u poruci javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, povodom obilježavanja Dana bijelih traka.

- Svima koji još ne dozvoljavaju da se na dostojanstven način obilježava ovaj dan poručujemo da nikada nećemo zaboraviti činjenicu da je nesrpskom stanovništvu Prijedora i okoline naređeno da nosi bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okači bijele čaršafe. To je bio uvod u teror, mučenja i ubistva u koncentracionim logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm - podsjetio je Bećirović.

Naša je obaveza, poručio je, da podržimo porodice žrtava, koje još vjeruju da će pravda stići barem neke od zločinaca.

- Zadovoljenjem pravde, ali i širenjem istine i kulturom sjećanja, moguće je spriječiti ovakvo ili slično zlo u budućnosti, te istovremeno ubrzati proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Porodicama žrtava u Prijedoru i Kozarcu izražavam najdublje saučešće, a ubijenim želim vječni rahmet - stoji na kraju poruke javnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, povodom obilježavanja Dana bijelih traka, saopćeno je iz kabineta Bećirovića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.