ANGAŽIRAO ADVOKATE

Afera "Dabro" trese Hrvatsku, rektor Univerziteta u Travniku za "Avaz": Naše diplome su čiste kao suza

On ističe da je izjava Marijane Puljak primjer tipičnog partijskog sukoba

Dacić, Dabro i Puljak. Univerzitet u Travniku - Pixsell - Patrik Macek / PIXSELL

21.5.2024

Velika afera potresa Hrvatsku, kada je zastupnica u Saboru Hrvatske Marijana Puljak (Centar) kazala da je ministar poljoprivrede Josip Dabro(Domovinski pokret) kupio diplomu u Travniku.

- U petak sam čitala biografije novih ministara. Ono što mi je nedopustivo šta smo u njima uočili. Po biografiji gospodina Dabre, a i po onome što je govorio u medijima, nismo uopće sigurni da je završio fakultet, gdje ga je završio, koliko godina je studirao. Sam ne zna odgovoriti na to pitanje. Postoje sumnje da je stekao diplomu pod sumnjivim okolnostima na Univerzitetu u Travniku koji je poznat po prodavanjima diploma na benzinskim pumpama - rekla je Puljak.

Demantira navode

Tim povodom smo kontaktirali rektora Univerziteta u Travniku dr. Rasima Dacića, koji demantira ove navode.

- Prošle godine je bila racija, SIPA je provjeravala diplome u BiH. Tada je neko rekao da postoje fakulteti i univerziteti koji prodaju diplome na pumpama. Nisu uopšte rekli da u pitanju naš Univerzitet, mi čak nismo ni bili predmet posmatranja. Predmet posmatranja je bio jedan drugi univerzitet iz Travnika. Ne tvrdim da je njima nešto nađeno ili nije, ali mi nismo uopšte bili predmet posmatranja - kazao je Dacić za portal "Avaza".

Partijski sukob

On ističe da je izjava Marijane Puljak primjer tipičnog partijskog sukoba.

- On je čovjek koji je kod nas magistrirao i izabran je na poziciju, a ona nije i ona zato njega napada, a vjerovatno je nekada davno čula negdje da se na benzinskim pumpama kupuju diplome. To je pričanje protiv privatnih fakulteta, da se ocrne bez ikakve argumentacije. Ako neko nađe jednu diplomu da je izdata nepravilno na Univerzitet u Travniku, ja ću ga trajno zaključati - rekao je Dacić za "Avaz".

Istikao je da je angažovao već advokata u Zagrebu.

- On nam je savjetovao da se prvo ona kontaktira i da se od nje traži izvinjenje. U suprotnom ćemo tražiti naplatu štete. Velika šteta nam je nanesena - zaključio je Dacić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.