NJUJORK

Bećirović i Lagumdžija u UN-u: Rezolucija o Srebrenici ne ugrožava interese nijednog naroda

Razgovarano u okviru aktivnosti s ciljem širenja istine o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice

S održanog sastanka. Kabinet Denisa Bećirovića

E. Ć.

14.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s brojnim ambasadorima zemalja članica Ujedinjenih nacija u sjedištu ove međunarodne organizacije u Njujorku u okviru aktivnosti s ciljem širenja istine o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Sastancima u sjedištu UN-a u Njujorku prisustvovao je i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija i šef Kabineta dr. Alija Kožljak, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Veliki značaj

U odvojenom sastanku s ambasadorom Republike Angole Franciscom Joseom da Cruzom, predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. ima veliki značaj za Bosnu i Hercegovinu, regiju i cijeli svijet. 

Istakao je da je važno da članice UN-a prepoznaju da međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici služi kao podsjetnik na odgovornost međunarodne zajednice da spriječi počinjenje genocida u budućnosti.

- Važno je da svaka zemlja, koja je zvanično prihvatila principe na kojim funkcionira međunarodna zajednica, sudjeluje u širenju istine - kazao je Bećirović i zaključio da UN ima obavezu da, usvajanjem rezolucije, bar djelimično ispravi historijsku nepravdu prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Predsjedavajući državnog predsjedništva razgovarao je i s ambasadorom Republike Koreje Joonkookom Hvangom u sjedištu UN-a. Tokom razgovora Bećirović je naveo da je rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici potrebna zbog očuvanja mira i jačanja povjerenja, kao i kulture sjećanja.

Pravomoćno dokazani genocid

Bećirović je rekao da rezolucija o Srebrenici ne ugrožava interese nijednog naroda, već isključivo govori o genocidu koji je pravomoćno dokazan pred međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom razgovora i s ambasadoricom Republike Kabo Verde (Zelenortska ostrva) Tanijom Serafim Yvonne Romualdo Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o Srebrenici. On je istakao da UN ima temeljnu obavezu da promovira mir, a da se do trajnog mira može doći promoviranjem istine i sprečavanjem svakog pokušaja da genocid bude počinjen, bilo gdje u svijetu.

Bećirović je podsjetio da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u svojim presudama utvrdili da je izvršen genocid u Srebrenici i da to niko ne može dovoditi u pitanje. On je naglasio da rezolucija koja se predlaže nije prijetnja nijednom narodu, te nema nijedne rečenice o kolektivnoj odgovornosti, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.