KANTON SARAJEVO

Sindikat osnovnog obrazovanja KS ima jasnu poruku: Samo zadovoljan i u radu motivirani prosvjetni radnik može biti efikasan

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović pozvao je Vladu KS i premijera na razgovor o zahtjevima prosvjetnih radnika

S današnje press konferencije. Fena

FENA

14.5.2024

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Sarajevo najavio je da će nastaviti aktivnosti usmjerene na, kako je navedeno, obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. U tim nastojanjima podržale su ih, na današnjoj konferenciji za medije, predstavnici raznih nivoa organiziranja u BiH te iz zemalja regiona.

Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, za danas je najavljen protestni skup prosvjetnih radnika pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja“, a zabranjen "navodno zato što bi eventualno održavanje protesta ugrozilo sigurnosne prilike u Kantonu Sarajevo".

- Nismo se žalili, zato što smo imali rok. U petak smo dobili obavijest, imali smo rok od 24 sata da se žalimo. Da smo se žalili tek bi u ponedjeljak ta žalba bila zaprimljena od ministra unutrašnjih poslova KS. Da je žalba i uvažena, ne bismo mogli u 24 sata ponovo pokrenuti proceduru da ovi svi ljudi dođu i da organiziramo proteste. Svjesno su nas doveli pred svršen čin, ovo će imati dalekosežne posljedice - kazao je na konferenciji za medije.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović pozvao je Vladu KS i premijera na razgovor o zahtjevima prosvjetnih radnika. U protivnom najavio je štrajk upozorenja, za početak naredne školske godine, u školama u FBiH.

Kako je kazao, traže da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika, zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja usklađeno sa tržištem rada i novim tehnologijama uz obavezno sudjelovanje prosvjetnih radnika. Zatražili su i smjenu ministrice za odgoj i obrazovanje KS, za koju kaže da je ugrozila prava prosvjetnih radnika.

Sindikalni predstavnici iz BiH i regije poručili su sa današnjeg skupa da samo zadovoljan i u radu motiviran prosvjetni radnik može doprinijeti kvaliteti obrazovanja, u protivnom će tek rutinski obavljati svoj posao. Misija tih sindikata je, kažu, da obrazovanje bude bolje, da učenici steknu više znanja, a prosvjetni radnici im se maksimalno posvete. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.