ZAKAZANA NOVA SJEDNICA

Marinković-Lepić očekuje da Predstavnički dom Parlamenta FBiH dobije novog predsjedavajućeg 28. maja

Kaže da je u radnim materijalima i prijedlog imenovanja novog sudije Ustavnog suda BiH

Mirjana Marinković-Lepić. Fena

FENA

14.5.2024

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirjana Marinković-Lepić, koja je u ostavci, smatra da će na narednom zasjedanju doma 28. maja doći do njenog razriješenja s funkcije i da će za novog predsjedavajućeg biti imenovan poslanik Naše stranke Dragan Mioković.

To bi se trebalo desiti u okviru rasprave o "izboru i imenovanjima", što je posljednja 13. tačka dnevnog reda, koji je predložen za sljedeću sjednicu. Uoči toga će, 17. maja, zasjedati Komsija za izbor i imenovanja, koja treba konačne prijedloge za imenovanja uputiti Predstavničkom domu na usvajanje odnosno potvrđivanje.

- U radnim materijalima Komisije za izbor i imenovanja je i prijedlog Dragana Miokovića za mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Nadam se i vjerujem da će do tog imenovanja doći jer sam u ostavci od septembra prošle godine. Nažalost, ranije nije moglo, ali Predstavničkom domu je trenutno najpotrebnije to imenovanje da na njegovom čelu bude čovjek koji se može tom poslu u punom kapacitetu posvetiti uključujući i samo vođenje sjednica. Kao što je poznato, iz zdravstvenih razloga nisam mogla više obavljati tu dužnost, ali sam je zbog nemogućnosti novog imenovanja obavljala s izuzetkom vođenja sjednica - izjavila je za Fenu Marinković-Lepić.

Također, kaže da je u radnim materijalima i prijedlog imenovanja novog sudije Ustavnog suda BiH. Na tu funkciju, prema bodovima sa rang liste koju je sačinila Komisija za izbor i imenovanje, prvorangirani je Marin Vukoja.

- S obzirom na činjenicu da ovaj sud već dugo ne funkcionira u punom sastavu bilo bi dobro da će dođe i do ovog imenovanja. Međutim, bez obzira na medijsku atraktivnost dva pomenuta imenovanja ništa manje vrijednim ne smatram i druga imenovanja do kojih će vjerujem doći 28. maja – istakla je.

Pored brojnih prijedloga zakona i odluka, kako poručuje, na predloženom dnevnom redu naredne sjednice doma nalazi se Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024.-2027. godina. Uvjerena je da se uskoro može očekivati veće unapređenje zakonskih rješenja kad su femicid i nasilje u porodici u pitanju, te oštrije kazne za počinitelje.

- Tome posebno trebamo posvetiti pažnju s obzirom na činjenicu da je nasilje u porodici pošast koja je posljednjih godina uništila ogroman broj života. Mislim tu i na ubistva, pogotovo femicid, ali i na preživjele žrtve nasilja koje žive s traumama. Također, nikad ne smijemo zaboraviti da ženomrstvo i femicid nisu samo rezultat sigurnosnih problema, već i cjelokupnog ustrojstva društva, na čemu moramo poraditi i kroz odgoj i kroz obrazovanje i kroz kulturu i kroz sport i kroz medije i na brojne druge načine. Nema neodgovornih kad su ove stvari u pitanju - konstatovala je predsjedavajuća Predstavničkog doma PFBiH Marinković-Lepić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.