BRČKO

Započela edukacija nevladinih organizacija

Riječ je o edukaciji koja za cilj ima da te organizacije ubuduće budu spona između donatora, implementatora i ciljnih marginaliziranih grupa

Predstavnici nevladine organizacije. Fena

FENA

13.5.2024

Predstavnici nevladine organizacije „CARE International BiH“ i Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta danas su zajedno započeli dvodnevnu edukaciju za četiri nevladine organizacije s područja Distrikta koje su po raspisanom Javno pozivu ispunile neophodne uslove za učešće u edukaciji.

- Riječ je o edukaciji koja za cilj ima da te organizacije ubuduće budu spona između donatora, implementatora i ciljnih marginaliziranih grupa. Tu se prije svega odnosi na Rome, potom žene kao teško zapošljivu kategoriju, kao i osobe sa invaliditetom - rekao je u ime "CARE International" menadžer projekta Branislav Tanasijević.

Edukatori su danas, prenoseći svoja iskustva i znanje, govorili o razvojnim kapacitetima unutar samih nevladinih organizacija, te metodama i jačanju principa javnog zagovaranja kao veoma važnih segmenata za realizaciju cjelokupnog projekta.

Pored predstavnika Udruženja građana „Demos“, potom Udruženja „Vjera i nada“, Udruženja Dijabetičara i Omladinskog centra „Vermont“, svi iz Brčkog, edukaciji su prisustvovali i predstavnici nevladinog sektora iz Modriče, Tuzle i Banja Luke, kao raniji partneri "CARE International BiH" u sličnim projektima, a prisutne je kratko pozdravila i Sara Dereta iz kancelarije "CARE International" iz Beograd.

Ovom prilikom je rečeno da bi, nakon ove dvodnevne edukacije te izrade vlastitih projektnih prijedloga sa četiri navedene brčanske nevladine organizacije, trebao i zvanično biti potpisan ugovor o međusobnoj saradnji, najkasnije do kraja tekućeg mjeseca.

Dvodnevne edukacije su sastavnio dio projketa Socijalno ekonomska inkluzija u Brčko distriktu koj ej finansiran od strane Vlade Republike Češke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.