SIGURNOST NARUŠENA

Pljušte reakcije u Mostaru: Navijački napadi, upadi u domove, dronovi koji uništavaju imovinu, a nadležni šute

Doveli ste grad u situaciju u kakvoj dugo nije bio, rekao Žuljević

Mostar: Incidentne situacije. Facebook

Meliha Smajkic

6.5.2024

Vijest o tome da je sinoć na stadionu Fudbalskog kluba Velež uz pomoć drona prosuta tekućina, za sada, nepoznatog sadržaja, usljed čega su nastala ogromna oštećenja na travnjaku izazvala je brojne reakcije u Mostaru.

Tako su iz mostarskog SDP-a naveli kako je evidentno je da se sigurnosna situacija u gradu usložnjava, a reagovao je i vijećnik ove stranke u Gradskom vijeću Mostara Sanel Žuljević. On je prozvao čelne ljude Mostara i policije naglasivši da stvari eskaliraju i da je opasnost od nečije pogibije bliža nego ikada.

Vlada haos

- Pored privilegija koje nose vaše pozicije imate i odgovornost. Hodate sa otvorenim plamenom po rubu bazena punog benzina i teško možete očekivati da neće doći do požara, a kada dođe nema šanse da vi ostanete neopečeni. Imate odgovornost ako ne prema našoj djeci onda bar prema svojoj.Doveli ste grad u situaciju u kakvoj dugo nije bio. Trgnite se dok ne bude kasno- rekao je Žuljević.

Saopćenjem za javnost oglasili su se iz NiP-a, u kojem su naveli da „posljednih mjesec dana u Mostaru vlada haos, bezvlašće i prešućivanje od strane svih odgovornih na lokalnom i kantonalnom nivou“.

- Svjedočimo raznim navijačkim napadima, upadima u domove, prijetnje pištoljima, vezanje lisicama, otuđivanje imovine u gluho doba noći a kap koja bi morala preliti čašu je podmuklo uništavanje travnjaka stadiona Veleža-naveli su.

Pozvali su MUP HNK, Tužilaštvo HNK i sve nadležne organe „da se uključe u pronalazak i najstrožije kažnjavanje sudionika svakog incidenta koji se dogodio u posljednje vrijeme a sve kako bi se poslala poruka u javnost da Mostarom vlada zakon a ne određene grupe ljudi“. 

Reakcija policije 

I iz mostarske SDA pozvali su nadležne, prije svega, policiju i Tužilaštvo HNK da promptno reaguju u vezi oštećenja travnjaka na stadionu „Rođeni“ .

- Ono što je prethodilo tome jeste oružani upad u privatni posjed i kuću u kasnim noćnim satima večer prije. Iako je prošlo više od 48 sati od događaja, nalogodavci i počinioci tog krivičnog djela još nisu identificirani, uprkos indicijama, a prije toga i upozorenjima nadležnima.

Smatramo kako je posljednjim dešavanjima narušena sigurnosna situacija u Mostaru, pri čemu se obični građani našeg grada osjećaju nesigurno i nezaštićeno od strane onih koji su zaduženi za čuvanje reda i sigurnosti-naveli su, između ostalog, iz mostarske SDA.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, za sada se nije oglašavao u vezi incidenta na stadionu „Rođeni“.

Podsjetimo, predsjednik FK Velež, Senad Kevelj jutros je u razgovoru za „Avaz“ kazao da je „ovo napad na imovinu kluba i na Velež“. Ukazao je, također, na to da se radi o velikoj materijalnoj šteti te da Velež u narednih desetak dana neće moći ni trenirati na svom stadionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.