RAZGOVOR

Europarlamentarac Tonino Picula za "Avaz": Ovo je politički stvorena buka

Nadam se da će se ponoviti, kao i mnogo puta ranije, da oni koji najviše galame najbrže i ušute, nakon što im planovi propadnu

Tonino Picula. Grgo Jelavic / PIXSELL

Alen Bajramovic

6.5.2024

Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, ali osjetljiva, kazao je za „Avaz“ Tonino Picula, ponavljajući ocjenu iz izvještaja EUFOR-a.

Političke tenzije

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu dodaje da analize upućuju na to da ogromna većina stanovništva BiH želi mir, ali da se političke tenzije stvaraju zbog insistiranja na konceptima koji su u dubokoj suprotnosti s državnim uređenjem i vanjskopolitičkim ambicijama zemlje.

- Posljednji val tenzija je posljedica kontinuiranog pritiska na državnost BiH i njenu vanjskopolitičku orijentaciju, iznutra od Milorada Dodika i njegovih partnera iz RS, koji uvijek iznova dovode u pitanje održivost BiH, namećući joj nekakve političke zahtjeve koji bi značili dezintegraciju zemlje. S druge strane, imamo i jednu vrstu vanjskog pritiska koji dolazi iz Beograda, a vodi se na platformi pokušaja da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici u UN-u – kaže Picula.

Dodaje da neupitni vođa Srbije Aleksandar Vučić ne štedi truda kako bi se svojom interpretacijom pokušao nametnuti, ne samo na regionalnom već i globalnom planu, ali da se takav neuspješni pokušaj revizije historije najviše odražava tamo gdje ne smije - u BiH.

- Ono što je dobro, Vučić, Dodik i slični proruski političari, ipak, nailaze na jak i kontinuiran otpor. Vučić gubi tu bitku. Koliko je to njemu važno, veliko je pitanje, jer mu je mnogo važnije da osigura političku dominaciju u Srbiji i državama oko nje – ističe Picula.

Najviše galame

Napominje da međunarodna zajednica ima dovoljno mehanizama u i izvan BiH da spriječi „transformaciju iz buke u pucnje“.

- Ovo je politički programirana buka. Mislim da su i oni koji se igraju vatrom svjesni da bi u požaru izgorjela i njihova kuća. Nadam se da će se ponoviti, kao i mnogo puta ranije, da oni koji najviše galame najbrže i ušute, nakon što im planovi propadnu. Poricanje genocida u Srebrenici ne smije se maskirati brigom o nametanju genocidnosti cijelom narodu. U Hagu su presuđeni jedna politika i njeni počinitelji, a ne srpski narod. To je jasno svakome - ističe europarlamentarac Tonino Picula.

Predratne tenzije

Očekuje da međunarodna zajednica djeluje preventivno u BiH.

- Lokalni izbori u BiH najavljeni su za oktobar, pa se može postaviti pitanje jesu li ovo preizborne ili predratne tenzije. Mora se djelovati sada, jer očekujem i neku vrstu strateškog vakuuma u drugoj polovini ove godine. Imamo evropske izbore početkom juna, ali će predsjedavanje Vijećem EU preuzeti Mađarska i Orban za kog znamo da ima vrlo izražene animozitete prema evropskoj demokratiji, ali i afinitete prema autokratskim liderima – kaže Picula.   

U Hagu su presuđeni jedna politika i njeni počinitelji, a ne srpski narod

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.