„AVAZOVA“ PATROLA

Mistična Tekija i Vrelo Bune magnet za turiste

Brojni strani i domaći gosti danas pohrlili u Blagaj

Danas u Blagaju. M. Smajkić

Meliha Smajkic

4.5.2024

Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hercegovini je Blagaj kod Mostara. Tako su i danas brojni turisti, i strani i domaći, pohodili ovaj nekadašnji šeher, mjesto bogate povijesti, kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota.

Simbol ovog mjesta je Vrelo Bune sa svojom derviškom Tekijom. Njena ljepota i mističnost magnet su za turiste. Izgrađena je početkom 15.stoljeća i u prošlosti je bila dom kaderija, rufaija,halvetija i nakšibendija. Svake druge subote u maju tu se održava tradicionalni mevlud i zikr, kada se u Blagaj slije rijeka vjernika iz cijele BiH, ali i šire.

Uz Tekiju koja je kao prirodno-graditeljska cjelina proglašena nacionalnim spomenikom BiH, turisti ne mogu ostati ravnodušni na vrelo rijeke Bune. To je najveći kraški izvor u Evropi po količini pitke vode, pri čemu u jednoj sekundi iz izvora izađu 43 kubika vode.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Posebna atrakcija je i Stjepan-grad, smješten na visokoj litici iznad Blagaja, označen i kao rodno mjesto bosanske kraljice Katarine. Također, turisti rado posjećuju Sultan-Sulejmanovu džamiju, ali i crkvu svetog Vasilija Ostroškog i Crkvu Svetog Trojstva.

Turistički radnici u Blagaju od ove sezone imaju velika očekivanja. Kako su nam kazali vlasnici i radnici suvenirnica u blizini Tekije, početak sezone obećava.

U našoj fotogaleriji pogledajte šta smo danas zabilježili u Blagaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.