KANTONALNI SUD U SARAJEVU

Ročište u predmetu "Džena Gadžun": Šta se nalazilo u kanti za smeće

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ispitalo je svjedoke – pripadnike MUP-a Kantona Sarajevo: Hasana Begića, Jasmina Juska i Kenana Mulića

Rožajac, Jovanović i Halimić: Optuženi u predmetu. Facebook / Oftamologija BiH / Anadolija

25.4.2024

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo ispitalo je svjedoke – pripadnike MUP-a Kantona Sarajevo: Hasana Begića, Jasmina Juska i Kenana Mulića.

Prvi svjedok Hasan Begić bio je jedan od šest članova u timu za dokumentovanje krivičnih djela za nesavjesno liječenje. Begić je istakao da je, prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, izuzimana cjelokupna dokumentacija djevojčice Džene Gadžun s KCUS-a kao i Kantonalne bolnice u Zenici.

Dokumentovana prepiska

Begić je dodao da su oduzeti i aparat za anesteziju kao i ostala medicinska oprema koja je deponovana nakon čega je ordinacija zapečaćena.

Svjedok je istakao da je i dostavljen CD na kojem je dokumentovana prepiska koja se odvijala putem Instagrama između Amile i Murisa Gadžuna s drugooptuženom Ninom Jovanović. Njegov zadatak je bio da otvori svaki folder i sačini izvještaj od 200 strana koji je bilo potrebno dostaviti sudu.

Prilikom svjedočenja Hasana Begića odbrana je uložila prigovor da svjedok nije relevantan s obzirom na to da je pripadnik MUP-a i da je dužan čuvati poslovnu tajnu. Odbrana je također odbila ispitati svjedoka.

Drugi svjedok Jasmin Jusko je 2021. godine obavljao dužnost istražitelja MUP-a KS te je vršio uviđajne radnje i poslove dežurne službe.

- U toku operativnog zahvata nad djetetom došlo je do pogoršanja stanja i prevezena je na KCUS nakon čega sam obavijestio tužioca – započeo je Jusko svjedočenje.

Izuzet medicinski materijal

Dalje je naveo kako je po dolasku na lice mjesta konstatovao da se ordinacija u kojoj se vršio operativni nalaz nalazila u prizemlju zgrade. Istakao je kako je zatekao doktora Benjamina Bejtovića koji se izjasnio kao vlasnik poliklinike "Bejtović", a zatim pokazao gdje je vršena operacija.

- Bila su otvorena klizna vrata gdje se nalazila policijska traka. PU Dobrinja je obezbijedila lice mjesta – naveo je Jusko.

Izuzeli su medicinski materijal, a Benjamin Bejtović je sugerirao da pogledaju kantu za smeće u kojoj se nalazio medicinski materijal koji je, kako je naveo svjedok, odstranjen tokom operacije.

Fotografisana je dokumentacija, a svjedoku nije bilo poznato da li se na licu mjesta nalazila medicinska sestra Nermina Kadić koja je svjedočila na jednom od prethodnih ročišta.

Upitan o stanju djeteta istakao je da je obavijestio tužioca da je djevojčica u tom trenutku bila u komi i životno ugrožena. Konstatovano je i da se videonadzor nalazio u operacionoj sali.

- Kada je dijete preminulo, sačinjena je zabilješka i obavijestio sam tužioca – istakao je Jusko.

Audiozapis iz Hitne pomoći

Na pitanje ko je nazvao policiju, istakao je da je prvo pozvana Hitna pomoć koja je obavijestila policiju.

I na svjedočenje Jasmina Juska odbrana je uložila isti prigovor kao i prilikom svjedočenja prvog svjedoka. U ovom slučaju su istakli da odgovori svjedoka mogu izložiti krivičnom gonjenju.

Posljednji svjedok na današnjem ročištu bio je Kenan Mulić, pripadnik PU Novi Grad – Odjeljenja krim policije. Mulić je također vršio uviđajne radnje, a istakao je da je izuzeta medicinska oprema i materijal iz kante za smeće. Naveo je i da su uređaji deponovani te da je ordinacija zapečaćena.

Također je izuzet CD na kojem se nalazio audiozapis iz Hitne pomoći.

Naredno ročište zakazano je za 9. maj u 9:30 sati, a za svjedoke su pozvani: doktor Vildan Bijedić, doktorice Nermina Kovač i Maida Šiširak i prvi vještak Nermin Sarajlić.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović" obavljali "rutinsku" operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.