PROGNOZE

Novo iznenađenje: Pripremite se za snijeg večeras

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme se nastavlja i u nedjelju tokom dana

Snijeg u aprilu. Avaz

D. R.

20.4.2024

Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavili su snijeg tokom noći sa subote na nedjelju u dijelovima Bosne i Hercegovine.

- Došlo je do porasta oblačnosti širom zemlje uz lokalno slabiju kišu. Do kraja dana, a glavninom večeras i u noći na nedjelju (21. april) padavina će biti u većem dijelu zemlje. U nizinama kiša, na planinama snijeg. U noći na nedjelju padom temperature snježna granica će se spuštati, pa tako u jutarnjim satima nedjelje susnježice i snijega prolazno može biti u zapadnoj, sjeverozapadnoj i centralnoj Bosni na nadmorskim visinama od oko 400 m - naveli su na Facebook stranici BHMeteo.

Dodaju kako Hercegovinu očekuju kiša i pljuskovi uz koje na jugu može i zagrmiti, a na planinama je moguća susnježica i snijeg.

Kako kažu, najviše padavina se očekuje u dijelovima zapadne, sjeverozapadne, centralne i istočne Bosne.

- Tu se očekuje se većinom 5 do 15, lokalno do oko 20 l/m2, u planinskim predjelima do oko 30 l/m2. Ako količine padavina pretvorimo u snijeg, planine kao što su Vlašić, Grmeč i njihova okolica bi mogle dobiti 10 do 20 cm novog snijega. Treba istaći da će pojedina mjesta proći bez padavina ili uz sasvim mizerne količine - dodaju.

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme se nastavlja i u nedjelju tokom dana. Lokalno kiša i pljuskovi. Na nadmorskim visinama iznad 700 m susnježica i snijeg.

- Prestanak padavina u večernjim satima nedjelje i u noći na ponedjeljak uz djelimično razvedravanje. Dnevna temperatura u nedjelju 4 do 10, na jugu do 16 Stepeni Celzijusa. Slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar - naveli su iz BHMeteo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.