OBJAVIO NA FACEBOOKU

Podnesena prijava protiv predsjednika Srba u Sjevernoj Makedoniji: Genocid u Srebrenici nazvao "nekrofilskim diznilendom"

Ovakav govor mržnje je nedozvoljen za sve građane, naveli su iz BDS-a

Stojiljković: Negira genocid u Srebrenici. Facebook

Z. K.

20.4.2024

Krivičnu prijavu protiv predsjednika Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivana Stojiljkovića zbog negiranja genocida u Srebrenici podnijeli su Bošnjački demokratski savez (BDS) kao i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) putem advokatice Edine Zećirović-Fazlagić.

Osuda govora

Krivična prijava je podnesena nakon što je u objavi na Facebooku Stojiljković genocid u Srebrenici nazvao "nekrofilski diznilend" te je kritizirao odluku države da bude jedan od sponzora rezolucije o Srebrenici koja će se razmatrati početkom maja na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Ovakav govor mržnje je nedozvoljen za sve građane, a posebno za Bošnjake, pa zbog toga i kao što su najavili na pres-konferenciji putem koje su osudili ovakav govor, tako su i podnijeli krivičnu prijavu. Iako kao poslanik u Skupštini Sjeverne Makedonije predstavlja narod, Ivan Stojiljković njeguje nedemokratske vrijednosti i iste iskazuje javno i sa ovakvim činom je inkrimisao samoga sebe.

Advokatica Zećirović-Fazlagić je krivičnu prijavu podnijela protiv Stojiljkovića za krivično djelo Odobravanje ili opravdavanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina član. 407 stav 2 i stav 4 a v.v. 403 iz Krivičnog zakonika Republike Sjeverne Makedonije. 

Genocid u Srebrenici je potvrđen brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale, presudama Evropskog suda ljudskih prava i presudama sudova u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji - naveli su iz BDS-a.

Poručili su kako je na ovaj način Stojiljković ismijavao genocid u Srebrenici.

- Nazivajući najveće stradanje čovječanstva poslije Drugog svjetskog rata terminom 'nekrofilski diznilend', pri čemu nekrofilija označava seksualno zadovoljavanje sa mrtvim ljudima, a Diznilend je najveći dječiji park u svijetu i pojam za dječiju zabavu, ostaje zaključak da Stojiljković genocid u Srebrenici doživljava kao seksualno zadovoljavanje sa mrtvom djecom i ismijavanje sa stradanjem bošnjačkog naroda.

Promoviranje mržnje

Prijavljeni Stojiljković, također, podstiče mržnju prema albanskom narodu, služeći se pristrasnom i zapaljivom retorikom, naglašavajući da je ministar vanjskih poslova, koji je po etničkoj pripadnosti Albanac, inicirao i izdejstvovao odluku o kosponzoriranju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici. 

Na ovaj način, služeći se narativom koji promoviše mržnju i podjele, Stojiljković podstiče i etničke podjele u makedonskom multikulturnom društvu, koje je inače primjer suživota u Evropi i šire – objasnili su.

Naveli su kako izražavaju nadu da će prijavljeni biti sankcionisan.

- Advokatica Zećirović Fazlagić, kao i BDS i BNV, izražavaju nadu da će prijavljeni biti sankcionisan u saglasnosti sa zakonom, kao i da će to biti opomena prema svim ostalima da se uzdrže od ovakvih ili sličnih izjava koje širu mržnju u društvu i kreiraju nesiguran ambijent - zaključili su iz BDS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.