AMBER ALERT

Nakon što je upotrijebljen prvi put u Srbiji: Sistem za nestalu djecu u BiH još na čekanju

Amber Alert je vrlo koristan sistem obavještavanja i alarmiranja javnosti u slučajevima nestanka djece, navodi Baručija

Poruka koja je došla građanima Srbije nakon nestanka dvogodišnje Danke Ilić. Avaz

28.3.2024

Sistem Amber Alert, koji podrazumijeva širenje i objavljivanje informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale djece, prvi put je iskorišten u Srbiji nakon što je u Boru nestala djevojčica Danka Ilić.

U BiH je još davno data ova inicijativa, a prošlog mjeseca je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagači su bili zastupnici Predrag Kojović (NS), Sabina Ćudić (NS) i Aida Baručija (BHI-KF).

Javni sistem

O značaju ove inicijative i tome kada se može očekivati implementacija razgovarali smo sa zastupnicom Aidom Baručijom.

- Kao što se pokazalo u Srbiji, Amber Alert je vrlo koristan sistem obavještavanja i alarmiranja javnosti u slučajevima nestanka djece. Cilj inicijative je brza reakcija, to jest da se informacija o nestanku djeteta u roku od sat od prijave širi putem interneta, televizije, radija i ostalih medijskih kanala komunikacije, kako bi se u što kraćem roku obavijestio što veći broj građanki i građana o nestanku djeteta - kazala je Baručija za „Avaz“.

Naglašava da su usvajanjem ove inicijative Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženi da se u roku od 60 dana od usvajanja inicijative omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece.

- Rokovi teku, ostalo je 30-ak dana do implementacije ove inicijative. Ministar sigurnosti Nenad Nešić je u razgovoru s nama izrazio spremnost implementacije i prije nego što smo inicijativu uputili u parlamentarnu proceduru, jer smo prije upućivanja razgovarali s kolegama u Parlamentu BiH i nadležnim institucijama kako bismo ih upoznali s važnosti usvajanja ovakve inicijative - poručila je Baručija.

Ukoliko budu poštovani rokovi koji su izglasani, ovaj sistem bi za mjesec trebao zaživjeti u praksi.

Šta je Amber Alert

Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcionira u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Rumuniji, Španiji, Srbiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjakinji iz Teksasa koja je oteta i ubijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.