RAZLOG PROTESTI

Problemi s poljoprivrednom proizvodnjom u EU značili bi veće cijene ili čak nedostatak hrane u BiH

Poljoprivrednici u Evropskoj uniji protestuju mjesecima

Protesti poljoprivrednika. Pixsell

FENA

9.3.2024

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo izjavio je za Fenu da bi se eventualni problemi s poljoprivrednom proizvodnjm u Evropskoj uniji mogli značajno odraziti na Bosnu i Hercegovinu koja većinu hrane uvozi, i to upravo iz EU.

Ne rade na poljima

Dodao je da su aktuelni protesti poljoprivrednika širom Evrope razotkrili brojne i ozbiljne probleme u tom sektoru i da bi svaki veći poremećaj s proizvodnjom u EU mogao dovesti do povećanja cijena ili čak nedostatka hrane u BiH.

Bićo je naveo da se takav scenarij ne treba isključiti jer postoji mogućnost da sjetva u EU ne počne na vrijeme ili da podbaci jer su poljoprivrednici na protestima i ne rade na poljima.

Poljoprivrednici u Evropskoj uniji protestuju mjesecima, i od ukupno 27 zemalja članica jedino Austrija, Danska, Finska i Švedska još nisu imale proteste.

Razlozi za proteste su, kako kažu poljoprivrednici, to što je teže nego ikada zaraditi za pristojan život zbog troškova energenata i gnojiva koji rastu zbog rata u Ukrajini, dok istovremeno u EU ulaze poljoprivredni proizvodi iz jeftinog uvoza.

Ugrožavanje ekonomije

Protesti imaju potencijal, ne samo da znatno ugroze ekonomiju u pojedinim državama, već i na nivou Evropske unije.

Ekonomisti upozoravaju da su se protesti preklopili sa padom u svim većim ekonomijama Evrope stvarajući temelje "mega-krize".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.