AGENCIJE ZA STATISTIKU

Inflacija na godišnjem nivou u BiH u januaru dva posto

Na mjesečnom nivou, u januaru u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih pića

Inflacija. Fena

FENA

7.3.2024

Inflacija na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini u januaru ove godine iznosila je dva posto.

U januaru ove, u odnosu na januar prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječni rast cijena hrane i bezalkoholnih pića iznosio je 2,9 posto, alkoholna pića i duhan u prosjeku su bili skuplji za 4,8 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 4,3 posto, zdravstvo za tri posto, komunikacije za 2,2 posto, rekreacija i kultura za 4,2 posto, obrazovanje za 1,9 posto, restorani i hoteli za 6,6 posto, te ostala dobra i usluge za 8,2 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su pale za 6,2 posto, a prevoza za 3,3 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru ove godine u odnosu na decembar lani, u prosjeku su zabilježile rast za 0,2 posto.

Na mjesečnom nivou, u januaru u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 0,8 posto, alkoholnih pića i duhana za 0,5 posto, namještaja i uređaja za domaćinstvo za 0,1 posto, u odjeljku restorani i hoteli za 0,2 posto, te ostala dobra i usluge za 0,8 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za tri posto, stanovanje i režijski izdaci za 0,3 posto, te zdravstvo i prevoz za po 0,2 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.