SPRIJEČITI GUBITKE

Općina Stari Grad formira Javno komunalno preduzeće koje će voditi brigu o parkinzima

Zaustavit će se bogaćenje privatnika na zemljištu koje pripada svim ljudima općine Stari Grad Sarajevo

Deljković: Bivši načelnik neovlašteno je davao zemljište na korištenje bez saglasnosti Vijeća pojedincima koji su se na tome bogatili. Avaz / Facebook

Nerma Ajnadžić

22.2.2024

Malverzacije koje je činio bivši načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, kojem se sada sudi, u fokus su dovele i parkinge u ovom dijelu Sarajeva. Hadžibajrić ih je ustupljivao svojim prijateljima i saradnicima koji su se na taj način bogatili, dok je Općina Stari Grad oštećena za milione KM.

Aktuelni načelnik Starog Grada Ifran Čengić prije preuzimanja mandata dao je obećanje da će zaustaviti bogaćenje privatnika na zemljištu koje pripada svim ljudima općine Stari Grad Sarajevo.

Za sljedeću sedmicu zakazana je sjednica Općinskog vijeća, tačnije 29. februara, na kojoj će, kako se očekuje, biti usvojeni akti kojima se osniva novo Javno komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima u Starom Gradu, na zemlji kojom raspolaže Općina Stari Grad.

Vijećnik u Općini Stari Grad i Gradskom vijeću Sarajeva Vedad Deljković za „Avaz“ je istakao da će se novoformirano preduzeće baviti i drugim stvarima, odnosno javnim površinama, ali da su, za sada, prioritetni parkinzi.

- Mislimo da će to donijeti dobit Općini i građanima Starog Grada da raspolažu svojom imovinom. Bivši načelnik neovlašteno je davao zemljište na korištenje bez saglasnosti Vijeća pojedincima koji su se na tome bogatili. A Općina te novce može iskoristiti za ulaganje u Stari grad. Nadam se da ćemo s 1. majem preuzeti javne površine i da ćemo krenuti s ovim. Svaki dan tokom kojeg Općina nema kontrolu nad parkinzima predstavlja ogromne gubitke – istakao je Deljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.