SASTANAK U SARAJEVU

Krišto i Satler razgovarali o realizaciji ključnih prioriteta na putu ka članstvu BiH u EU

Krišto je istaknula da očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada kroz tačan datum otvaranja pregovora tokom marta ove godine

Helez, Krišto, Satler i Košarac. VM BiH

N. H.

31.1.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, zajedno sa svojim zamjenicima ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem i ministrom odbrane Zukanom Helezom, održala je danas u Sarajevu sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i posebnim predstavnikom Evropske unije u BiH ambasadorom Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Na sastanku je razgovarano o realizaciji ključnih prioriteta na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Krišto je istaknula da očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada kroz tačan datum otvaranja pregovora tokom marta ove godine.

Predsjedavajauća Vijeća ministara BiH iskazala je očekivanje za nastavak evropske podrške procesima jačanja unutrašnjeg dijaloga političkih lidera, kao i podrške autentičnim domaćim rješenjima.

Na sastanku je razgovarano i o evropskom planu rasta za zapadni Balkan.

Krišto je informirala Satlera o nedavno održanoj konstituirajućoj sjednici Radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan.

Izrazila je očekivanje da će u dijalogu s Evropskom komisijom hitno biti usaglašena finalna reformska agenda u kojoj bi bili pobrojani svi investicijski projekti i potrebna finansijska sredstva za njihovu provedbu.

Zaključeno je da je plan rasta historijska prilika za unapređenje domaće ekonomije kao i za podršku u procesu bržeg pristupanja Evropskoj uniji, saopćeno je iz VMBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.