NOVI DETALJI

Trojica dužnosnika otkrili kako je Šolc ubijedio Orbana da napusti salu prilikom glasanja o otvaranju pregovora s Ukrajinom

On se kolebao tokom ručka sa fon der Lajen, Mišelom, Šolcom i Makronom

Orban i Šolc. AP Photo/Michael Sohn

S. S.

15.12.2023

Nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban napustio salu prilikom glasanja o otvaranju pregovora za pristupanje Ukrajine EU, u medijima su počele kružiti informacije kako je do toga došlo.

Navodno je inicijator svega bio kancelar Njemačke Olaf Šolc (Scholz).

- Ako zaista nije spreman pristati na otvaranje pregovora o proširenju s Kijevom, trebao bi razmisliti o tome da nakratko napusti prostoriju - kazao je navodno Šolc pred svojim kolegama.

Šolc je objasnio kako bi to omogućilo da 26 čelnika koji su ostali odobre pristupne pregovore s Ukrajinom potrebnom jednoglasnošću, za koju pravila EU kažu da je ispunjena ako je jedan čelnik odsutan. Istovremeno, Orban još uvijek ima mogućnost govoriti da nije glasao "za".

Historijska odluka

Nakon što su njih dvojica razgovarali na marginama, Orban je napustio prostoriju, otvarajući put historijskoj odluci EU da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom nakon dana neizvjesnosti s obzirom na Orbanovo žestoko protivljenje. 

Tri dužnosnika upoznata s događajima opisala su za Politico kako je Šolc implementirao svoju strategiju.

Nastup njemačkog kancelara izazvao je iznenađenje u Briselu. Otkako je imenovan 2021. u nizu situacija je imao razočaravajuć pristup, a kritičari su primijetili njegov nedostatak pregovaračkih i komunikacijskih vještina u poređenju s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Ideja da jedan čelnik napusti prostoriju kako bi se postigla jednoglasnost vrlo je neobična. Zapravo, dužnosnici i diplomati EU na jučerašnjem samitu nisu mogli reći je li Šolcov potez ikada prije korišten. 

- Poslužio se starim trikom iz svog vremena s mladim socijalistima - rekao je jedan dužnosnik na samitu EU, misleći na organizaciju mladih Šolcove Socijaldemokratske stranke (SPD).

Uvjerljivi argumenti

Drugi dužnosnik je ispričao kako se Orban počeo kolebati tokom jučerašnje rasprave za doručkom sa Šolcom, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, predsjednikom Vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel) i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen).

Dodao je kako se Orban trudio pružiti uvjerljive argumente za svoju tvrdnju da Ukrajina pati od nedostataka vladavine prava zbog kojih nije spremna za ulazak. Mađarski premijer je tvrdio kako je Komisija pogriješila u procjeni reformskog napretka Ukrajine.

Međutim, podsjetili su ga da je povjerenik odgovoran za proširenje Oliver Varhelji, osoba koju je lično izabrao upravo Orban. Nekoliko sati kasnije, čelnici su na samitu nastavili kriti mađarskog premijera zbog njegovog stalnog odbijanja da otvori pregovore s Ukrajinom.

- Nakon nekoliko sati u kojima je ostalih 26 čelnika opovrglo sve Orbanove argumente, Šolc je došao u pravo vrijeme sa svojim prijedlogom - istakao je evropski diplomata. Nakon što su čelnici EU objavili odluku o otvaranju pristupnih pregovora, Orban je u objavi na Facebooku poručio da "Mađarska ne želi biti dio ove loše odluke".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.