PREMIJER KS

Uk: Dogovoreno je da se nastavi sa započetim usvajanjima zakona i odluka na nivou Vijeća ministara BiH

Naravno, moramo uraditi domaću zadaću koju smo već dogovorili, a danas potvrdili, rekao je

Nihad Uk. Vlada KS

FENA

5.12.2023

Na Drugom političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji se danas održava u Briselu, "otvorene su i teške teme", a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kaže da su dogovorili nastavak usvajanja zakona i odluka na nivou Vijeća ministara BiH.

- Svi smo pokazali opredjeljenje za put u EU, što nije ništa novo. Meni je drago što su otvorene i teške teme, jer naš put u EU bit će put odricanja, izlaska iz političkog komoditeta a sve s jednim ciljem - da osiguramo sve vrijednosti u BiH, one kojima teže porodice koje odlaze iz BiH – kazao je Uk za Fenu.

I da se razumijemo, dodao je, nije dominantan razlog odlaska "kvalitet života" već i svakodnevne teške teme koje unose neizvjesnost u živote od prijetnji disolucijama, ratom i slično.

- Dogovorili smo da nastavimo s dobro započetim usvajanjima zakona i odluka na Vijeća ministara BiH. Raduje me, nadam se ne samo deklarativna, podrška i opozicionih predstavnika da će podržati sve zakone i odluke koji nam stoje kao uslov – naglasio je Uk.

Premijer Uk je naveo da od komesara Verhelya imaju punu podršku na tom putu, „uz potpuno uvažavanje složenosti našeg sistema, koji će nam otvoriti i pregovore ali i stotine miliona eura za naše građane".

- Naravno, moramo uraditi domaću zadaću koju smo već dogovorili, a danas potvrdili - naglasio je Uk.

Skupom na visokom nivou kopredsjedavali su evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.