AERODROM SARAJEVO

Iz Srbije u BiH pokušao unijeti veću količinu nedozvoljenih lijekova: Oduzeta roba u vrijednosti 47.000 KM

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizirana oprema

Oduzeti lijekovi i suplementi. UIO BiH

N. Aj.

1.12.2023

Ovlaštena službena lica Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) oduzela su veću količinu robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH.

Na Aerodromu Sarajevo ovlašteni službenici UIO u saradnji sa službenicima Granične policije BiH oduzeli su veću količinu lijekova, suplemenata i druge robe, za koju su potrebne posebne dozvole za uvoz u BIH. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos 47.000 KM.

Oduzeti lijekovi i suplementi. UIO BiH

Aktivnosti su provedene od Zajedničkog tima CCP/AIRCOP (uspostavljenog u okviru projekta UNODC-a za promoviranje vladavine prava i dobrog upravljanja kroz ciljane mjere jačanja graničnih kontrola u lukama i aerodromima u Jugoistočnoj Evropi). Tom prilikom je izvršen pregled prtljaga stranog državljanina, koji je u BiH doputovao iz Republike Srbije redovnom avionskom linijom Beograd - Sarajevo.

- Prilikom kontrole kod lica je pronađena i oduzeta veća količina robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH, kao i robe stranog porijekla komercijalnog karaktera koja prilikom ulaska u carinsko područje BiH nije prijavljena carinskim organima.

Oduzeti lijekovi i suplementi. UIO BiH

Riječ je o lijekovima, infuzijama, suplementima, kremama za sunčanje i drugoj robi, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na iznos 47.000 KM. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su poduzete zakonom propisane mjere i radnje - saopćeno je.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizirana oprema, donirana od Ambasade SAD u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a.

- Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni - naglašeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.