KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Opozicija iz RS: Podržavamo uvođenje novih tehnologija koje će omogućiti fer i poštene izbore

Predsjednik SDS-a Milan Miličević je kazao da je njihov osnovni cilj transparentni, pošteni, demokratski izbori

Borenović, Miličević i Vukanović. Fena

FENA

29.11.2023

Predsjednici opozicionih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine - Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Liste za pravdu i red, Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović kazali su na press konferenciji u Sarajevu da podržavaju uvođenje novih modernih tehnologija u izborni proces, te usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istaknuo je kako nema važnijeg pitanja za budućnost ove zemlje od izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, uvođenja novih modernih tehnologija i usvajanja paketa integriteta koji će omogućiti fer i poštene izbore u ovoj zemlji.

- Ovo je mjesto gdje treba usvojiti izmjene zakona, na način kako je to prije skoro mjesec donesena odluka od većine poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, kojom je zaduženo Vijeće ministara da donese i predloži parlamentu izmjene i dopune Izbornog zakona, s ciljem uvođenja novih modernih tehnologija i to: skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije ličnih dokumenata svakog glasača - kazao je Borenović na press konferenciji u zgradi PSBiH.

Opšta anarhija

Dodao je da jedino tako „možemo vratiti povjerenje građana u izborni proces, možemo sačuvati zemlju od opšte anarhije i od ovoga što smo svjedoci u proteklo vrijeme“.

- Svjedočimo nečemu što ne priliči jednom normalnom demokratskom društvu u kojem vlast treba da rješava probleme građana, u kojem trebaju da podnose svoje rezultate i sve je to jednim dijelom rezultat i izborne korupcije koja je uzela toliko maha i ušla u sve pore društva u kojem živimo – smatra Borenović.

Istaknuo je da snažno podržavaju uvođenje novih modernih tehnologija, izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

- Ne sumnjam i očekujem da taj zakon može dobiti podršku u Predstavničkom domu PSBiH, a uz opću političku volju, ako postoji iole političke svijesti i u Domu naroda, da konačno uđemo u izborni proces gdje će rezultat izbora biti stvarna volja birača, a ne onih koji kradu i koji kroz izborne manipulacije zloupotrebljavaju cijeli sistem u kojem živimo – istaknuo je Borenović.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević je kazao da je njihov osnovni cilj transparentni, pošteni, demokratski izbori.

Izvor i jezgro svih korupcija

Prema njegovim riječima, da bi oni bili provedeni, potrebna je promjena postojećeg Izbornog zakona, „jer je postojeći Izborni zakon izvor i jezgro svih korupcija koje se kasnije dešavaju“.

- Od izborne korupcije kreće formiranje korumpiranih nivoa vlasti, od lokalnih prema visokim, i na taj način dobivamo korupciju koja se širi u cijeloj Bosni i Hercegovini, u oba entiteta. Da bi se ispoštovao svaki glas, svaki birač i da bi se vratilo povjerenje u izborni proces, potreban je novi Izborni zakon. Prije svega govorimo o onome što je ključno, a to su tehničke promjene Izbornog zakona u smislu da na svakom biračkom mjestu svaki birač ima zaštićen svoj glas kroz metode koje su svuda u demokratskom svijetu poznate, od skenera, biometrije pa do videonadzora, uz situaciju u kojoj je zagarantovana mogućnost da imate tajno glasanje – naveo je Miličević.

On smatra da je potpuno iracionalno praviti bilo kakav pilot projekat u pojedinim opštinama ili u pojedinim biračkim mjestima na predstojećim lokalnim izborima.

- Ne možete parcijalno praviti poštene izbore. Izbori su pošteni ili nisu pošteni, a parcijalno ih praviti samo zbog toga da bi imali nekakvu vrstu reklame kako je moguće napraviti pošteno izbore kroz pilot projekte i to na izborni dan mislim da nije racionalna stvar i nećemo prihvatiti takvu varijantu – kazao je Miličević.

Pošteni izbori

Prihvatamo, dodao je on, ono što će dati poštene izbore i zaštitu svakog glasa, svakog birača.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović je kazao da je svako onaj ko je protiv uvođenja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, skenera i videonadzora, sam sebe legitimisao kao nekoga ko manipuliše izbornom voljom građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.