PREDSJEDAVAJUĆA VM BIH

Krišto nakon sastanka sa Stoltenbergom: Razgovarali smo o pitanjima koja su od zajedničkog interesa za saradnju BiH i NATO-a

. Želim naglasiti da saradnja s NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i odbrambenih kapaciteta kroz mirovne misije, rekla je

Borjana Krišto. Anadolija

Nerma Ajnadžić

20.11.2023

Nakon sastanka delegacije Vijeća ministara BiH i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, medijima se obratila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Izgradnja mira

Ona se zahvalila generalnom sekretaru NATO-a zbog toga što je posjetu zapadnom Balkanu počeo upravo u Bosni i Hercegovini, što pokazuje predanost i posvećenost ka izgradnji mira i međusobnog dijaloga kako u BiH, tako i u ovoj regiji.

- Današnji sastanak je bio produktivan i konstruktivan, razgovarali smo o pitanjima koja su bila od zajedničkog interesa za saradnju između BiH i NATO-a, a koji su vezani za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji. Želim naglasiti da saradnja s NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i odbrambenih kapaciteta kroz mirovne misije. 

Tako unapređujemo sposobnost Oružanih snaga  i ovi elementi osiguravaju da možemo efikasno odgovoriti na sve izazove, uključujući terorizam i organizirani kriminal. Naglasit ću i da saradnja vodi modernizaciji naših institucija i procesa, jer uspostavljanje standarda koji su u skladu s NATO-om zahtijeva provođenje reformi, ne samo u vojnom već i u širem društvenom kontekstu stoga želim naglasiti da BiH je zemlja koja učestvuje u akcijskom planu za članstvo u MAP-u, što zapravo signalizira da postoji politička odluka od NATO-a da BiH može postati članica NATO-a, a i da partnerstvo ima potencijal da transformira BiH, da joj pruži priliku da se integrira u evropske strukture, što je ključno za njenu stabilnost i prostoritet same zemlje - rekla je Krišto.

Postići konsenzus

- Naravno da su ovo teme od iznimne važnosti za sve nas u BiH. Stoga, da bismo o ovome govorili, moramo postići naš politički konsenzus i poštovati kako Ustav BiH, tako i njenu ustavnu strukturu i ustavne nadležnosti i kroz dijalog i međusobno uvažavanje doći do stavova koji su jako važni za BiH kada je riječ o saradnji s NATO-om kao što su i saradnja i naš vanjskopolitički cilj, a to su evropske integracije, odnosno reforma i napredak na ekonomskom planu kada se govori o BiH.

Paket pomoći

Ja se ovog puta želim na poseban način zahvaliti generalnom sekretaru NATO-a gospodinu Stoltenbergu na odobrenom paketu pomoći koji su pružili institucijama i vlastima BiH radi jačanja naših odbrambenih kapaciteta. Radi se o projektu podrške i pomoći između 48 i 53 miliona eura koji se odnosi na devet projekata iz oblasti odbrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Riječ je o tome da se projekti mogu implementirati u narednih pet godina - kazala je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.