PREDSJEDAVAJUĆA VMBIH

Krišto uputila pisma zahvale visokim zvaničnicima Evropske unije

Napor i volja svih političkih subjekata u BiH da ubrzamo evropski put naše zemlje prepoznati su kroz preporuku za otvaranje pristupnih pregovora

Borjana Krišto. Fena

FENA

10.11.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas pisma zahvale visokim zvaničnicima Evropske komisije i Evropske unije za podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, a povodom posljednje odluke Evropske komisije o preporuci za otvaranje pregovora.

Pisma zahvale uputila je predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen), predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel), visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepu Borelju (Josep Borrell) i komesaru EU za susjedsku politiku i proširenje Oliveru Varhelji (Varhelyi).

Zahvalila premijerima

Također, uputila je i pisma zahvale premijerima država članica Evropske unije, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, kao i svim drugim premijerima zemalja članica EU koje su se u prethodnom razdoblju zalagale za otvaranje pregovora s EU.

Predsjedavajuća Krišto zahvalila se za kontinuiranu podršku i razumijevanje za svakodnevne izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina na svom reformskom i integracijskom putu. Posebnu zahvalnost iskazala je za pozitivne ocjene i prepoznavanje napretka koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u proteklih godinu, a što je prepoznato u Izvještaju Evropske komisije.

- Napor i volja svih političkih subjekata u Bosna i Hercegovina da ubrzamo evropski put naše zemlje prepoznati su kroz preporuku za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, koju je Evropska komisija u Izvještaju dala Bosni i Hercegovini, uz jasnu naznaku obveza koje mi u BiH moramo ispuniti. Ta preporuka predstavlja ključni iskorak prema ostvarenju naših evropskih integracijskih ciljeva i mi smo zahvalni za podršku koju ste nam pružili u tom procesu - kazala je predsjedavajuća.

Mnogo posla

Dodala je kako su u BiH svi svjesni da je još mnogo posla pred nama kako bismo ispunili kriterije članstva u Evropskoj uniji i postali punopravna članica evropske porodice. Ukazano povjerenje koje je dano našoj zemlji kandidacijskim statusom, pozitivno ocijenjeni napredak te dana preporuka daju nam dodatnu snagu i motivaciju da se suočimo s izazovima koji su pred nama i nastavimo neumorno raditi na reformama koje su ključne za našu evropsku budućnost. Postizanje trajne stabilnosti, jačanje demokracije i prosperiteta, unapređenje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje ekonomske stabilnosti te izgradnja inkluzivnog i funkcionalnog bh. društva ostaju naše trajno opredjeljenje, a članstvo u Evropskoj uniji naša dugoročna vizija.

- Vaša posvećenost evropskim vrijednostima i stabilnosti zemljama regije ima dubok utjecaj na nas. Vaša pomoć i posvećenost evropskim integracijama Bosne i Hercegovine predstavljaju iznimno važan korak prema stvaranju stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine Ovo nije samo put prema EU-u već i put prema boljem i prosperitetnijem društvu za sve konstitutivne narode i druge građane Bosne i Hercegovine. Radujemo se budućoj suradnji i nastavku našeg zajedničkog puta prema evropskoj budućnosti i punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Vjerujem da ćemo uskoro moći slaviti postizanje novih prekretnica na putu BiH prema EU-u - kazala je predsjedavajuća Krišto u pismu upućenom visokim zvaničnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.