KOMESAR EU

Varhelji: Integrisati zapadni Balkan uz naša pravila i obaveze, predlažemo 6 milijardi podrške za njih

On je naglasio da je potrebno da se integriraju četiri slobode EU i da se na isti način treba postupati prema drugim partnerima na zapadnom Balkanu

Oliver Varhelji. EU

S. S.

8.11.2023

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) prokomentarisao je izvještaj Evropske komisije prema kojem se predlaže otvaranje pregovora za pristupanje EU za Ukrajinu i Moldaviju, uslovno otvaranje pregovora sa BiH te uslovno davanje kandidatskog statusa Gruziji. 

On je kazao da će pokazati šta je potrebno na terenu raditi.  

- Plan ima cilj integrirati one partnere sa zapadnog Balkana koji žele da uđu što prije, imajući u vidu sve obaveze koje proizlaze iz naših propisa i pravila. U tom smislu smo im spremni pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo. Zauzvrat tražimo da time u velikoj mjeri doprinesemo stabilnosti regije u cjelini. Zato ćemo od njih tražiti da se jedni prema drugima odnose na način kako će se odnositi prema nama - istakao je Varhelji.

On je naglasio da je potrebno da se integriraju četiri slobode EU i da se na isti način treba postupati prema drugim partnerima na zapadnom Balkanu.

- Drugi ključni stub jeste pomoći partnerima da ubrzaju proces reformi. Integracija zemlje podrazumijeva reforme koje će biti na korist zemljama. U tom smislu im želimo pomoći i zajedno s njima izraditi program kako bismo izgradili demokratiju - kazao je.

Istakao je i da se da se zemlje zapadnog Balkana trebaju nositi i s tržištem Evropske unije.

- Države će se morati nositi s našim tržištima. To ne mogu raditi sami i zato ćemo biti spremni da ubrzamo zajednički rad. Vijeću EU predlažemo da povećamo našu finansijsku podršku u korist tog plana reformi tj. šest milijardi eura podrške. To znači da će ukupna pomoć koju im dajemo biti na nivou one pomoći koje dajemo na putu kohezije - rekao je za kraj Varhelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.