DOBIO MOST KOD VIJEĆNICE

Ko je bio Mustafa Mujezinović: Čovjek koji je Torabija doveo u Sarajevo

Zahvaljujući Mujezinoviću, Torabi se „nahvatao“ žena u Zetri

Mujezinović i Torabi: Simboli današnjeg Sarajeva. Facebook

Danijal Hadzovic

31.10.2023

Mustafa Mujezinović dobit će most kod Vijećnice. Tako su izglasali vijećnici u Općini Stari Grad, tačnije njih čak 18. Uz Mujezinovića, u opticaju je bio i Muhamed Filipović, koji je, ma šta neko mislio o njegovom radu, bio jedan od najplodonosnijih bh. intelektualaca u 20. stoljeću.

Ko je Mustafa Mujezinović, pitat će se sad mnogi? O njegovom životu se i ne može mnogo toga reći, pa to neće biti predug tekst.

Mustafa Mujezinović rođen je 1954. godine. Po zanimanju inžinjer, radni vijek od kraja sedamdesetih do 1994. proveo je u „Energoinvestu“, kada je imenovan za načelnika Općine Stari Grad. Dva puta, od 1996. do 1998., te od 1998. do 2000., obnašao je funkciju premijera Kantona Sarajevo. Imao je izlet i u ambasadorske vode, obnašajući funkciju ambasadora Malezije, potom je bio savjetnik Razvojne banke FBiH, da bi od juna 2009. do marta 2011. obnašao funkciju premijera Federacije BiH.


Torabi: Opipava Bosanke i Hercegovke. Twitter

U svom mandatu premijera ostat će najupamćeniji po tome što je u Sarajevo doveo Mekija Torabija (Mekki), izvjesnog marokanskog vrača za kojim je zavladala prava pomama u društvu. Desetine hiljada građana došle su na njegove „seanse“, gdje su, kupujući boce vode po izuzetno povoljnoj cijeni od 10 KM po komadu, učestvovali u kolektivnom liječenju, u kome su flašama vode mahali iznad glave dok je Torabi „bacao čini“ rukama. Pored čaranja vodom, Torabi je imao i lični tretman koji se sastajao od zadizanja majica ženama i hvatanja za grudi i stomak.

Elem, to su bili intelektualni i duhovni uzori bivšem premijeru Mustafi Mujezinoviću, koji je umro 2019. godine.

A on je uzor današnjim vijećnicima u Općini Stari Grad koji ga smatraju najvrednijom osobom za dobivanje mosta na možda i najvažnijoj lokaciji u Sarajevu.

Svjedoči li išta bolje od ove činjenice u kakvom civilizacijskom stanju se danas nalazi glavni grad BiH, a posebno oni koji ga vode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.