DRŽAVNI MINISTAR

Košarac: Nema saglasnosti da se na sjednici nađe Nacrt zakona o sudovima BiH

Republika Srpska zagovara i podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Košarac: Nije dobra praksa. RTRS

D. H.

23.7.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da ne postoji saglasnost da se na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH nađe Nacrt zakona o sudovima u BiH.

Preambiciozno dinamiziranje

- Očigledno je da neko pokušava da preambiciozno dinamizira rad Vijeća ministara na način da utvrđuje prioritete koji nisu usaglašeni i dogovoreni. To nije dobra praksa i neće imati pozitivan efekat na prohodnost akata na Vijeću ministara, rekao je Košarac Srni.

On je kazao da niko ne može definisati prioritet, a da ne konsultuje RS i njene prestavnike, dodavši da dnevni red predstojeće sjednice Vijeća ministara BiH nije usaglašen.

-Možda neko ima ličnu ambiciju, preuzetu obavezu od nekoga, ali kako misli da se nešto može razmatrati na Vijeću ministara bez naše saglasnosti i usaglašenog stava o tim pitanjima. Neka pokušaju! Siguran sam da ćemo znati štiti naše interese, kazao je Košarac.

Integralna realizacija

-14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije realizuje se integralno i u paketu, uključujući reformu Ustavnog suda BiH, što će riješiti problem stranih sudija. Mi nemamo problem da razgovaramo i usaglašavamo stavove sa partnerima na zajedničkom nivou, ali ne možemo prihvatiti da neko jednostrano i bez usaglašavanja određuje prioritete, kazao je Košarac.

-RS zagovara i podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je najbolji model za funkcionalni rad i efikasnu prohodnost zakona i akata koji se nađu pred Vijećem ministara, zaključio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.