BANJA LUKA

U toku deveta posebna sjednica Narodne skupštine RS: Obraća se Cvijanović

Deveta posebna sjednica Narodne skupštine sazvana je na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS

Željka Cvijanović za govornicom. Printscreen / RTRS Plus

A. O.

27.6.2023

Deveta posebna sjednica Narodne skupštine RS je počela, a dnevni red ima dvije tačke.

Razmatrat će se Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS po kojoj je Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoervopskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, usvojen bez konsenzusa na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 21. juna 2023. godine, veoma štetan po vitalne interese RS te Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS po kojoj je Zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, usvojen bez konsenzusa na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 21. juna 2023. Godine.

Deveta posebna sjednica Narodne skupštine sazvana je na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS Željke Cvijanović.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština RS razmatra izjave člana Predsjedništva BiH iz RS i ukoliko ih deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporeni zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

U toku je obraćanje Željke Cvijanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.