SREBRENICA

Dosad 29 porodica dalo saglasnost za ukop njihovih najmilijih 11. jula u Potočarima

Ove godine devetnaesti put će biti održan "Marš mira“, jedna od najmasovnijih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida

Sa održanog sastanka. Fena

FENA

12.6.2023

Nacrt programa obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica usvojen je danas na trećem sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine.

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić kazao je da će konačni program biti usvojen na narednoj sjednici.

29 porodica dalo saglasnot za ukop

- Zadovoljni smo što smo dosad uradili. Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, dosad je 29 porodica dalo saglasnost za ukop njihovih najmilijih na ovogodišnjoj dženazi 11. jula – rekao je Fejzić nakon sastanka.

Ove godine devetnaesti put će biti održan "Marš mira“, jedna od najmasovnijih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida.

Predsjednik Pododbora "Marš mira 2023“ Suljo Čakanović na sastanku je prisutne obavijestio o situaciji na terenu, odnosno o trasi kojom će se kretati učesnici tog pješačkog pohoda.

Detalji o pripremama za Marš mira

- Najvažnije je da trasa bude prohodna i čista za sve učesnike. Trenutno najrizičnija trasa je Buljim sa devet potoka i to ručno moramo uraditi. Informacije u ovom momentu ne idu nam u prilog zbog obilnih padavina, ali se nadam da će sve biti spremno do 7. jula - kazao je Čakanović.

Trenutno je prijavljenih 28 organiziranih grupa sa 776 učesnika te 636 pojedinaca, a ukupno je 1.409 prijavljenih učesnika koji će pješačiti više od 100 kilometara od Nezuka do Potočara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.