"DIASPORA INVEST"

Šabanović: Jablanica novim kanalima komunikacije obnavlja veze s dijasporom

Istaknuto je kako će priprema komunikacijskih alata i ključnih poruka omogućiti općini jasno i dosljedno komuniciranje s dijasporom

Jablanica novim kanalima komunikacije obnavlja veze s dijasporom. Fena

FENA

1.6.2023

USAID projekt "Diaspora Invest" i Općina Jablanica postigli su dogovor o detaljima saradnje s ciljem jačanja lokalne zajednice u obnovi veza s dijasporom koja potječe iz ovih krajeva.

Predstavnici Općine Jablanica predstavili su konkretne korake za unapređenje odnosa prema dijaspori, kako kao potencijalnim investitorima, tako i kao ravnopravnim sugrađanima, saopćili su iz USAID Diaspora Invest projekta.

Jačanje društvenih medija

- Jačanje komunikacije s dijasporom kroz pripremu komunikacijskih alata, ključnih poruka i jačanje društvenih medija može imati značajan utjecaj na općinu na nekoliko načina. Prvo, omogućit će nam uspostavu bolje veze i komunikacije s našim dijasporskim zajednicama. Dijaspora obično ima snažne veze sa svojom rodnom općinom i često je zainteresirana za ekonomsku, društvenu i kulturnu situaciju. Komunikacija s dijasporom pomaže jačanju veza, razumijevanju njihovih potreba i očekivanja te pružanju podrške njihovim aktivnostima - poručio je načelnik Jablanice Damir Šabanović.

Istaknuto je kako će priprema komunikacijskih alata i ključnih poruka omogućiti općini jasno i dosljedno komuniciranje s dijasporom. Ti alati, kako je navedeno, pružit će dijaspori relevantne informacije o događanjima u općini, investicijskim mogućnostima, turističkim atrakcijama i drugim relevantnim temama. Ključne poruke trebaju biti usklađene i ciljane kako bi se dijaspora informirala o prioritetima općine i mogućnostima za saradnju.

- Jačanje društvenih medija također je važno, jer dijaspora često koristi ove platforme za komunikaciju i interakciju. Aktivno upravljanje društvenim medijima omogućit će nam redovito dijeljenje relevantnih informacija, promociju događaja i poticanje dijaspore na sudjelovanje. Društveni mediji također omogućuju dijaspori da izrazi svoje mišljenje, postavi pitanja i pruži povratne informacije, što će nam omogućiti bolje razumijevanje potreba i interesa dijaspore te pružanje adekvatne podrške. Moramo otvoriti vrata komunikacije - napomenuo je Šabanović.

Poslovna okupljanja dijaspore

Osim toga, u saradnji s USAID projektom "Diaspora Invest", predstavnici Općine Jablanica najavljuju organizaciju poslovnih okupljanja dijaspore.

Armin Alijagić iz USAID projekta "Diaspora Invest" navodi primjer sektorskog okupljanja.

- Naprimjer, sektorski poslovni forumi su važan alat za općinu koja je zainteresirana za razvoj industrije kamena i klesarskih radova. Održavanje poslovnog naučnog skupa o toj temi omogućit će okupljanje stručnjaka, poslovnih subjekata i akademskih institucija koji su zainteresirani za tu industriju. Forum će pružiti priliku za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi te će potaknuti sinergiju i saradnju među sudionicima. To može rezultirati novim poslovnim prilikama, poboljšanjem tehnologija, stvaranjem novih radnih mjesta i podizanjem kvalitete klesarskih radova u općini - kazao je.

Mapiranje dijaspore

Općina planira izvršiti i mapiranje poslovnih subjekata na svom području, što će omogućiti cjelovit uvid u postojeće poslovne aktivnosti i sektore.

- S druge strane, zajedno ćemo izvršiti mapiranje dijaspore. To će nam omogućiti uvid u obim i geografsku rasprostranjenost dijaspore povezane s općinom. Ta informacija pomaže nam da bolje razumijemo demografske, kulturne i socioekonomske karakteristike naše dijaspore. Na temelju toga, možemo razviti ciljane strategije i programe za jačanje veza s dijasporom, poticanje investicija, kulturnu razmjenu i turizam. S USAID-ovim projektom 'Diaspora Invest' iskoristit ćemo znanje i prakse drugih zajednica te ih primijeniti ovdje. Interes postoji, sada je na nama da napravimo iskorak - zaključio je Alijagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.