PROJEKTI

USAID raspisao poziv za eksperte iz dijaspore: Stručnjaci se vraćaju kući da podrže domaću ekonomiju

Kako bi se kvalifikovali za učešće, kandidati moraju biti pripadnici bh. dijaspore

USAID raspisao poziv. Fena

FENA

1.6.2023

USAID projekt „Diaspora Invest“ je, u saradnji s lokalnim partnerima, danas raspisao poziv za Roster eksperata/ica iz bh. dijaspore, koji će biti otvoren do 20. juna. Poziv je usmjeren na identificiranje posrednika za izvoz i drugih profesionalaca koji svojom ekspertizom mogu unaprijediti poslovanje domaćih kompanija u BiH. Zainteresovani se mogu prijaviti na linku https://bit.ly/diaspora-experts.

Projekt će kroz svoje aktivnosti finansirati dolazak mentora i posrednika za izvoz u BiH, osigurati im svu potrebnu logističku podršku, te ih povezati s kompanijama u zemlji koje po svom profilu i potrebama odgovaraju njihovoj ekspertizi.

Angažman eksperata će biti realiziran od jula 2023. do oktobra 2024. godine, u saradnji s komorama i organizacijama – lokalnim partnerima širom zemlje, što će uključivati javna predavanja za širu publiku i direktne jedan-na-jedan konsultacije s relevantnim kompanijama.

Kako bi se kvalifikovali za učešće, kandidati moraju biti pripadnici bh. dijaspore i imati dokumentirano iskustvo ili opsežna stručna znanja u oblastima relevantnim za podršku preduzećima.

Realizacija posjeta u Bosni i Hercegovini bi bila prilagođena mogućnostima i preferencijama eksperata iz dijaspore, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest Project.

U narednih pet godina očekuje se da će više od 100 kompanija imati koristi od ovih aktivnosti, a iz USAID projekta „Diaspora Invest“ poručuju da će kreirati održiv model koji će u budućnosti moći nastaviti koristiti lokalni partneri – navode iz USAID Diaspora Invest Projekta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.