U SARAJEVU

Helez se sastao s ambasadorom Rajlijem: Razgovarali o proširenju saradnje

Sastanku su prisustvovali i šefica osoblja Britanske ambasade u BiH Ediba Bakira Trbonja-Kapić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba

Sa održanog susreta. MO BiH

A. O.

17.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Nj.E. Džulijana Rajlija (Juliana Reillya).

Sagovornici su razgovarali o daljem proširenju međusobne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, koja je inače ocijenjena iznimno uspješnom. Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Rajliju na dugogodišnjoj pomoći koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža razvoju Oružanih snaga BiH i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.

On se posebno osvrnuo na projekte jačanja odbrambenih kapaciteta, školovanja oficirskog kadra, poboljšanja uslova života i rada na poligonima i kasarnama, podizanju nivoa obuke, promoviranju vojnog poziva i ravnopravnosti spolova u MO i OS BiH.

Sastanak je iskorišten i za prvo upoznavanje ministra Heleza s novoimenovanim vojnim delegatom Ujedinjenog Kraljevstva u BiH pukovnikom Edvardom Tejlorom (Edwardom Taylorom). Rajli je naglasio kako je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno dalje razvijati saradnju s MO i OS BiH u svim krajevima Bosne i Hercegovine, na dobrobit cijelog stanovništva koje u njoj živi.

Ministar Helez je Rajliju posebno istakao odlične međuljudske odnose u Oružanim snagama BiH, na šta je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva konstatirao da takve primjere zajedništva treba gajiti i dalje razvijati u svim aspektima života u BiH.

Sastanku su prisustvovali i šefica osoblja Britanske ambasade u BiH Ediba Bakira Trbonja-Kapić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.